Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών έχει πάρει διαστάσεις. Στον ψεύτικο παράδεισο βουλιάζουν όλο και περισσότερο νέοι.
Στην ηλικία των 16 ετών έχουν την πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά. Συνήθως με το χασίς. Πολύ γρήγορα, πριν τα δεκαεννιά έχουν περάσει στην ηρωίνη... Έλληνες στην πλειοψηφία, άνεργοι, συνήθως μένουν με τους γονείς...Αυτό είναι το προφίλ των ανθρώπων που απευθύνθηκαν και ζήτησαν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, τον τελευταίο χρόνο.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και έρχονται να ταρακουνήσουν μια κοινωνία που μάλλον βρίσκεται σε ρόλο θεατή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κώστας Μάντζος, υπεύθυνος έρευνας κι εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ, κατά τον τελευταίο χρόνο απευθύνθηκαν στο κέντρο για να ζητήσουν βοήθεια 228 άτομα.
Το 95% ήταν Έλληνες με μέση ηλικία τα 31,8 έτη. Μεγάλο ποσοστό είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα δεκαπέντε ενώ η μέση ηλικία έναρξης χρήσης των ναρκωτικών είναι τα 16.
Η κάνναβη αποτελεί για τους περισσότερους την ουσία έναρξης της χρήσης, ενώ ποσοστό 55% κάνει συστηματική χρήση ηρωίνης από τα 19!
Λίγο πριν τα 22 του χρόνια χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται πρώτη φορά. Η πορεία του στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για περισσότερο από 10 χρόνια, πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ στην ηλικία των 31,8 ετών.
Τη στιγμή που κάνει επαφή με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να διαμένει με τη γονική του οικογένεια και είναι άνεργος με μικρά διαστήματα περιστασιακής εργασίας.
Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, με συχνότερα την ηπατίτιδα C (ένας στους τρεις) και τα ορθοπεδικά προβλήματα. Παράλληλα και σ' όλη αυτή την πορεία αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα (ένας στους τρεις άντρες και μία στις δύο γυναίκες) με συχνότερη την κατάθλιψη (ένας στους τέσσερις).
Η εμπλοκή του με το νόμο παραμένει μετά την πρώτη του σύλληψη και ένας στους πέντε θα βρεθεί και στη φυλακή.
Παράλληλα όμως εκτός από τους χρήστες οπιοειδών, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ υποδέχεται και έναν πληθυσμό χρηστών που το βασικό τους πρόβλημα αφορά είτε στην χρήση κάνναβης (περίπου ένας στους έξι) είτε στις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις – αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο (ένας στους πέντε).
Ο πληθυσμός αυτός είναι πολύ λιγότερο ομοιογενής παρουσιάζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ το γενικό μέσο όρο (27 χρόνια περίπου).
Αντίστοιχα όσοι προσέρχονται με αίτημα θεραπείας για το αλκοόλ έχουν ξεκινήσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λίγο μετά τα 20 τους χρόνια, συνεχίζοντας για ακόμη 20 ώσπου να ζητήσουν βοήθεια.
Το 70% αυτών που ζήτησαν βοήθεια προερχόταν από το νομό Ιωαννίνων ενώ το υπόλοιπο 30% κατανέμεται στους 3 νομούς της Ηπείρου αλλά και την Κέρκυρα (κυρίως), και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (κυρίως της Δ. Μακεδονίας).
Από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ έχουν βοηθηθεί περισσότερες από 1200 οικογένειες. «Οι χρήστες θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία», υπογράμμισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Γιάννης Παπαχρήστος κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό μήνυμα που έστειλε.
Συνάμα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΕΘΕΑ με προσωπικό, αφού οι ανάγκες που καλείται να καλύψει συνεχώς αυξάνονται! Ενθαρρυντικό είναι ότι από τις 35 θέσεις που έχουν εγκριθεί στις δομές ολόκληρης της χώρας, οι έξι θα είναι για την Ήπειρο.
Πηγή