Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Πρόταση της παράταξης Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα για τα αδέσποτα

 

Διαβάστε την πρόταση της παράταξης Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα για τα αδέσποτα:

"Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας.

Εμείς ως μονάδες, παράταξη και διοικούσα αρχή, στις επερχόμενες εκλογές στον δήμο Ιωαννιτών, είμαστε υπεύθυνοι να μιλάμε για αυτούς που δεν έχουν φωνή και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους.

Αυτή τη στιγμή, ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3.000.000, εκ των οποίων τα 70.000 ζουν στα βουνά.

Αδέσποτο θεωρείται το ζώο που ζει στους δρόμους, όχι –προφανώς– από δική του επιλογή, αλλά είτε λόγω εγκατάλειψής του από τον άνθρωπο είτε λόγω ανεπιθύμητης γέννας άλλου αδέσποτου.

Το αδέσποτο αυτό:

  • Τρέφεται ανεπαρκώς

  • Περιπλανάται στους αστικούς δρόμους ή στα βουνά

  • Είναι εκτεθειμένο σε αρρώστιες

  • Πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμών καθώς και θανάτωσης από τροχαία, φόλες κτλ.

  • Ζευγαρώνει κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της αναπαραγωγής και της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων

  • Έχει μέσο όρο ζωής τα 2 χρόνια

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα, αλλά εμείς, οι άνθρωποι.

Εμείς είμαστε οι δημιουργοί του προβλήματος.

Σοκαριζόμαστε στη θέα παραμελημένων, εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων ή σκοτωμένων ζώων, χωρίς να συνδέουμε τις εικόνες αυτές με τις δικές μας πράξεις και επιλογές.



Το πρόβλημα επιλύεται με δυο τρόπους:

  • Με την ευαισθητοποίηση των πολιτών-δημοτών, μέσω της δημιουργίας φιλοζωικής κουλτούρας και

  • Με την πιστή και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας



Οι προτάσεις, λοιπόν, που καταθέτουμε για αυτό το ζήτημα είναι οι εξής:

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ: Εμείς ως δήμος, σε συνεργασία με τοπικούς κτηνιάτρους, και σε συνεννόηση με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις, θα δημιουργήσουμε κινητές μονάδες στειρώσεων. Θα φροντίσουμε για τη φιλοξενία των ζώων μέχρι να αναρρώσουν. Κατόπιν, θα υπάρξει ειδική σήμανση και καταγραφή τους.

  2. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ: Καθημερινοί έλεγχοι σε χώρους, όπου συχνάζουν τα δεσποζόμενα ζώα, όπως, για παράδειγμα, στην παραλίμνια περιοχή. Έλεγχος τσιπαρίσματος, στείρωσης καθώς και επαρκής εμβολιασμός τους. Εφόσον διαπιστώνεται παράβαση, θα βεβαιώνονται πρόστιμα. Συχνοί έλεγχοι και στα κυνηγετικά σκυλιά, σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο. Ηλεκτρονική σήμανση και ταυτότητα σε όλα τα σκυλιά.

  3. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΙΩΞΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ

  4. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ: Το δημοτικό καταφύγιο θα εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων να είναι όσο το δυνατόν ιδανικές και προβλεπόμενες. Θα ενισχυθεί το προσωπικό του καταφυγίου. Θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος ενημέρωσης του κοινού καθώς και χώρος που μπορούν να πραγματοποιηθούν οι υιοθεσίες. Όλα αυτά θα γίνονται σε συνεργασία με τις φιλοζωικές που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

  5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

  6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ:

Προχωράμε σε πλήρη καταγραφή των αδέσποτων, και σε όσα φιλοξενούνται στο καταφύγιο, αλλά και σε αυτά που βρίσκονται στον δρόμο. Δημιουργία εφαρμογής για κινητές συσκευές, την οποία θα χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Προώθηση μέσω των social media, έτσι ώστε τα αδέσποτα να υιοθετούνται στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Δημιουργία γραφείου που θα παρακολουθεί την πορεία της υιοθεσίας. Προχωράμε σε συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους του εξωτερικού για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών καθώς και για να στέλνουμε αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού που υπάρχει καλύτερη κουλτούρα υιοθεσιών.

  1. ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ: Προάγουμε την φιλοζωική κουλτούρα και μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό απέναντι στα ζώα και τη φύση. Πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές επισκέψεις-εκδρομές τάξεων των σχολείων μας στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, έτσι ώστε τα παιδιά να έρχονται σε άμεση επαφή με τα αδέσποτα. Το όφελος είναι τριπλό: α) τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ζώα, τα ταΐζουν, τα πηγαίνουν βόλτα εντός του καταφυγίου, τα χαϊδεύουν, β) τα αδέσποτα κοινωνικοποιούνται και δέχονται τα χάδια και την αγάπη και γ) πολλά παιδιά θα «δεθούν» με κάποιο αδέσποτο και θα προχωρήσουν νέες υιοθεσίες. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθούν έξτρα κίνητρα, όπως δωρεάν κτηνιατρικός έλεγχος και περίθαλψη για ένα χρονικό διάστημα, δωρεάν τσιπάρισμα και στείρωση καθώς και δωρεάν τροφή.

  2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ» σε σχολεία, φορείς, ιδρύματα, γηροκομεία κτλ.

  3. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ σε σχολεία, ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία κτλ.

  4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Εκπαιδεύουμε αδέσποτους σκύλους ως οδηγούς τυφλών, σκύλους θεραπείας, σκύλους βοηθούς ατόμων με αναπηρία και σκύλους διάσωσης.

  5. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ για την απόρριψη ακαθαρσιών σε όλες τις γειτονιές, με καθημερινή περισυλλογή των απορριμμάτων.

  6. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ σε όλες τις γειτονιές.

  7. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ dog parks για την ασφαλή εκτόνωση των δεσποζόμενων ζώων.

  8. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΗΜΕΡΑΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ, όπου μια φορά τον χρόνο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, που θα προάγουν τον θεσμό της υιοθεσίας.

  9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ animal cops, εφόσον προβλέπεται από τη νομοθεσία.

  10. ΊΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα ζώα. 

Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα και συγκεκριμένα:

  • Την περισυλλογή και επανένταξή τους

  • Τον κτηνιατρικό έλεγχο, την περίθαλψη, τη σήμανση και τη στείρωση τους

  • Την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού καταφυγίου


Παρόλα αυτά, εμείς δεν μένουμε μόνο στο τι ορίζει η νομοθεσία. Το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Διότι, για εμάς, κάθε ζωή έχει δικαιώματα, και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε.


Και εμείς που αγαπάμε τα ζώα,

Και αυτοί που δεν τα θέλουν,

Και αυτοί που είναι αδιάφοροι,

Συμφωνούμε όλοι σε ένα πράγμα!

Κανένα ζώο δεν πρέπει να μένει στον δρόμο!"