Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

BREXIT: Απόφαση των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ


«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στο Λονδίνο, μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και να μην παραταθεί η αβεβαιότητα, ο επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι «δεν υπάρχει βιασύνη».

Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με διαφορά λίγο παραπάνω από τρεις μονάδες -και οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια μαζί με την ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες το πρωί της Παρασκευής, το «Φεύγουμε» έκλεισε στο 51,89% και η παραμονή στην ΕΕ στο 48,11%. Η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει από αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή να επικρατεί ως επί το πλείστον στην Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις περιοχές γύρω από το Λονδίνο. Συνολικά, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit και 16.141.241 παραμονή στην ΕΕ.


Μια γεωπολιτική συνέπεια του Βrexit αφορά στην πιθανότητα κατακερματισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ή στην απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Σκοτία, για παράδειγμα, ενδέχεται να ζητήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ώστε να αποκτήσει τη δική της ανεξαρτησία από την Αγγλία και να παραμείνει, πιθανώς, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόμοια ζητήματα, όμως, υπάρχουν και στη σχέση της Βρετανίας με την Ιρλανδία, με τους συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να ενταθεί μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο στόχος θα παραμένει η δημιουργία αναχώματος στη ροή μεταναστών από την Ευρωπαϊκη Ένωση προς τη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν περιορισμοί στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων. Προβληματική όμως μπορεί να καταστεί και η σχέση της Βρετανίας με ορισμένους, πρώην πλέον, εταίρους της. Η Ισπανία, πχ, ενδέχεται να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, ένα σημείο όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καθημερινή ζωή για τους Βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συγκεκριμένες συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.


Πηγή

Πηγή