Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ήπειρος: Τρίτη από το τέλος στην ανεργία

Η Ήπειρος είναι τρίτη από το τέλος στον ανεργιακό πίνακα της χώρας, σε δεκατρείς Περιφέρειες, σε επίπεδο τριμήνου, με 16,6% ποσοστό ανεργίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019.
Όσο… απρόσμενο και να διαβάζεται το στοιχείο, είναι πλήρως αληθινό, σε επίπεδο ποσοστών βέβαια. Γιατί στο θέμα «ποιότητας» της εργασίας, η χώρα δεν έχει να επιδείξει και τα καλύτερα παραδείγματα, με τους «μισθούς Βουλγαρίας» και την ημιπληρωμένη ή κακοπληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία, να κάνουν θραύση, όπως επίσης και τις παροδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο, η Ήπειρος είναι χαμηλά και λιγότερη ανεργία έχουν μόνο η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Σημειωτέον ότι το μεγάλο ποσοστό που παρουσιάζεται στα μηνιαία στοιχεία, αφορά τη μέτρηση σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, η οποία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό, 27,1%.

Φυσικά, ούτε το 16,6% είναι μικρό, ούτε όμως «καθησυχάζει» σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά του στοιχεία. Στην Ήπειρο καταγράφηκαν 155.400 άνεργοι-ες, αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος από άλλες περιοχές, ωστόσο το ποσοστό μειώνεται καθώς η Περιφέρεια έχει το (ανησυχητικά) μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα (46,3%).

Πηγή άρθρου:  typos-i.gr