Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μέτσοβο: Παρουσίαση του βιβλίου «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης» της Μαρίζας Ντεκάστρο στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (24 Σεπτεμβρίου 2016)


Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  2016 η νέα έκδοση «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης», της συγγραφέως και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός και εκπαιδευτικός Κατιάννα Μίχα καθώς και η συγγραφέας, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγό που απευθύνεται σε νέους, αλλά και σε κάθε φιλότεχνο, εκπαιδευτικό και γονιό.

Η συγγραφέας επέλεξε 21 πίνακες παλαιότερων και σύγχρονων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ, που αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις, τα κινήματα και τις τεχνοτροπίες δύο καλλιτεχνικά γόνιμων αιώνων, του 19ου και του 20ου, καθώς και τις ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ζωγραφικής.
Οι πίνακες που επελέγησαν έχουν στόχο να κεντρίσουν τη φαντασία των νεαρών επισκεπτών και παράλληλα να δώσουν ιστορικά στοιχεία για την εποχή τους, την προσωπικότητα και τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη.

Μέσα από την προσωπική της ματιά, η συγγραφέας αφηγείται για κάθε έναν μια ιστορία φτιαγμένη από τις πινελιές του και προτείνει έναν τρόπο ανάγνωσης, που δεν είναι και ο μοναδικός, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιδιαιτερότητά του και τον καλλιτέχνη που τον δημιούργησε.

Το βιβλίο, ακολουθώντας τη διάταξη της Πινακοθήκης, λειτουργεί και ως οδηγός, προτείνοντας μια διαδρομή στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής έτσι ώστε ο επισκέπτης να περιηγηθεί στους χώρους, να τους ανακαλύψει, να τους παρατηρήσει, να σκεφτεί, να τους συνδέσει με την εποχή τους και να μάθει τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία του δημιουργού τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απομυθοποιεί την αμηχανία που νιώθει συχνά ο επισκέπτης μπροστά στα έργα της ζωγραφικής γιατί τον προκαλεί να τα ‘διαβάσει’ βασισμένος στην ευαισθησία του.