Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η ίδρυση έδρας της UNESCO στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί την βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Επιτροπή


Η ίδρυση έδρας της UNESCO στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί την βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Επιτροπή, προτεραιότητα την οποία συζήτησε η Πρόεδρός της Αικατερίνη Τζιτζικώστα με τον Πρύτανη Γιώργο Καψάλη.

Μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO έχει υπογραφεί προ τετραμήνου μνημόνιο συνεργασίας. Μνημόνιο που δίνει τη δυνατότητα συνεργειών και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, ενώ προβλέπει την ανάδειξη πολιτιστικών χώρων με ιδιαίτερη σημασία όπως επίσης αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών διαδρομών.

Σε αυτή την συνεργασία αναφέρθηκε στις δηλώσεις της η κ. Τζιτζικώστα, σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας έδρας της UNESCO στο Πανεπιστήμιο όπως και η συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα προωθήσουν το έργο της.

Σχετικά με την ένταξη στον Παγκόσμιο Κατάλογο των ελασμάτων της Αρχαίας Δωδώνης, συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την έκθεση που γίνεται στο Μουσείο Ακρόπολης, η κ. Τζιτζικώστα παρέπεμψε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελλάδας. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Εμείς το αντιμετωπίζουμε θετικά» σημείωσε.

Η διαδικασία για την ένταξη ενός χώρο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτεί έναν πλήρη φάκελο και η εκκίνηση μπορεί να γίνει μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ενώ απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς.

Πηγή