Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Άρτα: «Ο μεγάλος Lebowski» στον Θερινό Κινηματογράφο "Ορφέας" (30 Αυγούστου 2016)


Οι προβολές διοργανώνονται από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα Άρτας “ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ” και την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας.

Η προβολή θα γίνει την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 και ώρα 21:30 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Ορφέας"με την συνεργασία της Κινηματογραφικής Ομάδας Άρτας “ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ” και πρόκειται για την πιο cult ταινία των αδερφών Κοέν, «Ο μεγάλος Lebowski».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπόθεση

Την ιστορία του Jeff “The Dude” Lebowski (Jeff Bridges) μας αφηγείται ο “The Stranger” (Sam Elliot). O Dude, ένας άνεργος, τεμπελχανάς κάτοικος του Los Angeles, που τα ενδιαφέροντα του εξαντλούνται στο bowling, στα White Russians και στη μαριχουάνα, περνιέται κατά λάθος για τον συνονόματο του εκατομμυριούχο, του οποίου η γυναίκα έχει απαχθεί, και κάπως έτσι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια χαοτική κατάσταση.

Steve Buscemi, Julianne Moore, Tara Reid, Philip Seymour Hoffman (!), John Torturo και ο Flea (ναι, ο Flea, μπασίστας των Red Hot Chili Peppers) συμπράττουν στη δημιουργία μερικών από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς χαρακτήρες που θα συναντήσεις στο σινεμά, μερικοί εκ των οποίων είναι μηδενιστές, παιδόφιλοι, εκατομμυριούχοι, βετεράνοι του Βιετνάμ και πορνογράφοι, εκτοξεύοντας ατάκες αλησμόνητες. Απολαυστικά τα cameos από Charlie Kaufman και Asia Carrera. Ο μουσικός παραγωγός T-Bone Burnett είναι υπεύθυνος για το εκλεκτό soundtrack της ταινίας – κλασικές κομματάρες και φανταστικές διασκευές από Bob Dylan, Captain Beefheart, Nina Simone, Henry Mancini, Gipsy Kings. Την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο συνεργάτης των αδερφών Coen, Carter Burwell.

Εμπορική απογοήτευση και χλιαρές κριτικές δεν εμπόδισαν το “The Big Lebowski” να λατρευτεί και να αποκτήσει μια αδιαμφισβήτητη cult αξία, μιας και ζώντας μέσα σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που τα πάντα κινούνται γρήγορα και οι ρυθμοί είναι πιεστικοί οι πάντες θα ήθελαν να είναι ο Dude. Οι θεατές σε κάθε προβολή της ταινίας ξέρουν τους διαλόγους απ’ έξω. Κάθε χρόνο στήνεται στο Louisville στο Kentucky το Φεστιβάλ Λεμπόφσκι γεμάτο διαγωνισμούς και πάρτι, ενώ παρόμοια φεστιβάλ διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το The Dude Abides στο Λονδίνο. Μια on-line θρησκεία με την ονομασία Dudeism και με σκοπό την εξάπλωση της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής του κεντρικού χαρακτήρα.

Η λέξη “dude” χρησιμοποιείται 161 φορές, η λέξη “fuck” 292, ενώ ο Dude λέει “man” κάθε ενάμιση λεπτό και πίνει συνολικά 8 White Russians (ένα του χύνεται στην έπαυλη του Jackie Treehorn). Παρατήρησε πέρα από το επιφανειακό της επίπεδο και ανακάλυψε μία ταινία έρπουσα έξυπνη, υπονομευτικά ανατρεπτική, εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη, συναρπαστικά πρωτότυπη, νοσταλγικά τρυφερή, αντισυμβατικά διαλογική και ιδιόμορφα αστεία.