Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Discover Epirus Trekking (30 Ιουλίου - 7 Αυγούστου 2016)


Το Trace Your Eco με την μεγάλη εμπειρία που εχει στην διοργάνωση μεγάλων διασχίσεων στα βουνά [Mountain Trekking] της Πίνδου, σε συνεργασία με το Ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην περιοχή των Τζουμέρκων θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα πραγματοποιήσουν το μοναδικό Discover Epirus Trekking στις 30 Ιουλίου - 7 Αυγούστου, που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει στην Ήπειρο!!!

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα..

1η Ημέρα, Σάββατο 30/7
Άφιξη το μεσημέρι στης 15.00 στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, και μεταφορά σας στο καταφύγιο Μελισσουργών όπου και η διανυκτέρευση μας.

2η Ημέρα, Κυριακή 31/ 7
Ξεκινάμε το trekking μας από το καταφύγιο Μελισσουργών.
Θα περάσουμε από τον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας μας, γνωστός ως “Κεφαλόβρυσο” ή αλλιώς “Νερουλάς”, με το συνολικό ανάπτυγμα 350 μέτρων και τις πηγές του να αναβλύζουν στα 2000 μέτρα. Συνεχίζουμε με πορεία προς το καταφύγιο των Πραμάντων και από εκεί, σε 2,5 ώρες πιάνουμε την πρώτη κορυφή της διάσχισης, με υψόμετρο 2112μ.,την επιβλητική Στρογγούλα.
Ακολουθούμε την κορυφογραμμή για το Γερακοβούνι, προσπερνώντας από ανατολικά την καλοσχηματισμένη κορυφή της Ρόκας, πέφτουμε στους βοσκότοπους των Μελισσούργων και στην τοποθεσία “Μπαλτινέσι”, όπου θα συναντήσουμε τον κατασκηνωτικό σταθμό, με τις σκηνές μας και μαγειρεμένο φαγητό να μας περιμένουν οργανωμένα από την ομάδα υποστήριξης του καταφυγίου.
Ώρες πορείας: 10, Χιλιόμετρα: 16

3η Ημέρα, Δευτέρα 1/8
Από το “Μπαλτινέσι” ανηφορίζουμε προς τον ιστορικό αυχένα των Μελισσουργών ‘’Αυτί 1720υψμ’’ ο οποίος συνδέει τις δύο μακροσκελείς οροσειρές Τζουμέρκων και Κακαρδίτσας.
Με πορεία ανατολική κατευθυνόμαστε προς τον Σταύρο Κακαρδίτσας σε υψόμετρο 2030υψμ και ανηφορίζουμε για τους πλούσιους βοσκότοπους της Ρούιστας, ένα μπαλκόνι με μοναδική Θέα στα γύρω βουνά Άγραφα, Κρυάκουρας, Κόζιακας, Τριγγία.
Συνεχίζουμε την κορυφογραμμή προς τα βόρεια και πέφτουμε στις πηγές που τροφοδοτούν το Ματσουκιώτικο φαράγγι με κατεύθυνση και προορισμό μας το ομώνυμο χωριό, όπου και θα τελειώσουμε την σημερινή μας πεζοπορία.
Διαμονή και φαγητό στο Ματσούκι
Ώρες πορείας: 12,  Χιλιόμετρα: 22

4η Ημέρα, Τρίτη 2/8
Σήμερα θα πεζοπορήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή πάνω στο παλιό μονοπάτι που χάνεται στα βάθη του χρόνου και ένωνε τα χωριά Ματσούκι-Καλαρρύτες και Συρράκο.
Η διαδρομή ξεκινάει απ’ το μοναστήρι της Βύλιζας το οποίο στέκει επιβλητικά στους γκρεμνούς της Ματσουκιώτικης χαράδρας, δεν είναι επανδρωμένο εδώ και χρόνια από μοναχούς, παρόλα αυτά έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει επισκέπτες. Το μονοπάτι διασχίζει τραβερσαριστά την χαράδρα και χάνει ομαλά την υψομετρική του ρίχνοντας μας στο μαγευτικό φαράγγι Καρλίμπου γνωστό και ως ‘’Πύλη παραδείσου. ’Έπειτα ανηφορίζουμε για το γραφικό χωριό των Καλαρρυτών και από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Συρράκο διασχίζοντας το φαράγγι του ποταμού Χρούσια που χωρίζει τα δύο αυτά παραδοσιακά βλαχοχώρια..
Φαγητό στο χωριό, και στην συνέχεια με λεωφορείο μεταφερόμαστε στο Μέτσοβο.
Διαμονή σε ξενοδοχείο.
Ώρες πορείας: 6,  Χιλιόμετρα: 10

5η Ημέρα, Τετάρτη 3/8
Αναχωρούμε με το λεωφορείο μας για το καταφύγιο του Μαυροβουνίου που βρίσκεται χτισμένο πάνω από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου ποταμού.
Από εκεί ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Φλέγγα στα 2159 μ και τις πασίγνωστες λίμνες Φλέγγα να κλέβουν την παράσταση στα 2000μ. Απολαυστική θέα προς τις ψηλές κορφές της Τύμφης του Γράμμου της Νεμέρτσκα και του Γεροσμόλικα του Αυγού (ψηλότερη κορυφή της ζεστής κοιλάδας). Ακολουθεί κατάβαση στο Αρκουδόρεμα και στον πυρήνα της ξακουστής κοιλάδας ‘’Βάλια κάλντα’’.
Εκεί θα κάνουμε στάση για μια βουτιά στην φυσική πισίνα (βάθρα) που δημιουργούν οι καταρράκτες μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Συνεχίζουμε με προορισμό το χωριό της Βοβούσας περνώντας από την σμίξη των ποταμών Αώου και Αρκουδορέματος καταλήγοντας στο καταφύγιο όπου και η διαμονή μας.
Ώρες πορείας: 9,  Χιλιόμετρα: 16

6η Ημέρα, Πέμπτη 4/8
Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για την διαδρομή Βοβούσα-Δίστρατο.
Ένα άγνωστο μονοπάτι για πολλούς, μέρος του διεθνούς αναγνωρισμένου μονοπατιού Ε6. Η διαδρομή είναι πανέμορφη μέσα σε ένα τοπίο μαγευτικό .
Το μεγαλύτερο σκέλος της διαδρομής μας ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ροή του ποταμού Αώου. Μία εύκολη θεωρητικά διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό της χώρας μας. Καταλήγουμε στο μαρτυρικό χωριό Δίστρατο τελειώνοντας έτσι μία ακόμη υπέροχη μέρα στα κατάφυτα δάση της βόρειας Πίνδου!!
Φαγητό και διαμονή στο χωριό.
Ώρες πορείας: 7, Χιλιόμετρα: 14

7η Ημέρα, Παρασκευή 5/8
Σήμερα θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας στην διαδρομή Δίστρατο-Σαμαρίνα [Μέρος της διαδρομής του διεθνούς μονοπατιού Ε6].Η διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας μας, την θρυλική Βάλια Κίρνα των βλάχων της Σαμαρίνας. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα καταφύγια της άγριας φύσης μαύρης Πεύκης ,με οξιές, έλατα και τα μοναδικά ρόμπολα να στέκουν αγέρωχα στις πλαγιές της Γομάρας. Σε αυτή τις διαδρομή το μόνο που δεν λείπει είναι το νερό και ο ίσκιος, ακόμη και Αύγουστο μήνα.
Διαμονή και φαγητό στην Σαμαρίνα.
Ώρες πεζοπορίας: 8, Χιλιόμετρα: 18

8η Ημέρα, Σάββατο 6/8
Δεν θα ήταν δυνατό μα μην τελειώσουμε το Discover Epirus trekking με μια μοναδική διάσχιση από τις ποιο όμορφες στην Πίνδο και στην Ελλάδα!
Θα ξεκινήσουμε από την Σαμαρίνα περνώντας μέσα από δάσος μαύρης Πεύκης ενώ στα αλπικά κομμάτια της διαδρομής μας θα συναντήσουμε για ακόμη μία φορά τα πανύψηλα ρόμπολα. Θα ανεβούμε στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας στον Σμόλικα [με υψομ.2657μ] μετά τον Όλυμπο, από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της Βόρειας Πίνδου και με μια σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου μας. Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και, λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.
Από την κορυφή θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε της κορυφές στα, δυτικά της Τύμφης (Γκαμήλα) και της Τσούκα Ρόσα, βορειοδυτικά τον Γράμμο., και εάν η ορατότητα μας ειναι καθαρή και του Ολύμπου στα Ανατολικά.
Θα περάσουμε από την την πασίγνωστη Δρακόλιμνη στα 2000 μ. μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα- ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8 έως 12 εκ. που μοιάζει με μικροσκοπικό δράκο. Η κατάβαση μας θα γίνει στο χωριό Πάδες, όπου και μας περιμένει ένα ωραίο γλέντι με ζωντανή μουσική το βράδυ ,κλείνοντας με αυτόν το τρόπο μία εβδομάδα γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες! Ενώνοντας έτσι την Νότια με την Βόρεια πλευρά της Πίνδου!
Ώρες πορείας: 12, Χιλιόμετρα: 24

9η Ημέρα, Κυριακή 7/8
Αναχώρηση το μεσημέρι στις 15.00 για το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων .
Τέλος του προγράμματος.

Το κόστος συμμετοχής για το μοναδικό Discover Epirus Trekking είναι 400 ευρω και περιλαμβάνει:
1] όλες τις μετακινήσεις με mini Bus καθώς και τον εξοπλισμό μας σε όλη την διάρκεια του προγράμματος όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα
2] Την διαμονή μας 7 βράδια σε τοπικούς ξενώνες και καταφύγια με πρωινό!
3] Την οργάνωση διαμονής μας σε κατασκήνωση για ένα βράδυ, από την ομάδα υποστήριξης του καταφυγίου Μελισσουργών [Στήσιμο κατασκηνωτικού εξοπλισμού την δεύτερη βραδιά –βραδινό φαγητό-νερό]
4] Την συνοδεία από έμπειρους διοργανωτές πολιήμερων διασχίσεων στο βουνού [2 -3 άτομα]
5]Το συντονισμό ,την διοργάνωση και την υποστήριξη από το Trace Your Eco και από το Ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών
6] φωτογραφική κάλυψη ολόκληρης της διάσχισης

Απαραίτητος εξοπλισμός για το Trekking
1) Ορειβατικό μποτάκι
2) Κατάλληλος ρουχισμός θερινής πεζοπορίας: διαπνέον μπλούζες και κάλτσες, παντελόνι (κατά προτίμηση διαιρούμενο), αντιανεμικό/αδιάβροχο jacket, καπέλο/γυαλιά ηλίου (συν αντηλιακή κρέμα), επιπλέον ρουχισμός
3] Ορειβατικό σακίδιο 20-30 λίτρων για τις πεζοπορίες μας και ένα μεγάλο σακβουαγιάζ για τα υπόλοιπα μας ρούχα που θα μεταφέρονται με το όχημα υποστήριξης.
4) Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων με σχετική αδιαβροχοποίηση σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων για την διαμονή μας την δεύτερη ημέρα[Όποιος δεν έχει να μας ενημερώσει] 5] Υπνόσακος και υπόστρωμα.
6) Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).
8) Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.
9) Φακός κεφαλής.

Η συμμετοχή θα διασφαλίζεται με προκαταβολή αντίστοιχη με το ήμισυ του συνολικού ποσού, ενώ η εξόφληση θα γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία, μία μέρα πριν την εκκίνηση.
• Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση του Trekking.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να τακτοποιήσουν την οριστική εγγραφή τους καταβάλλοντας προκαταβολή το ποσό [200 ευρώ] στους παρακάτω λογαριασμούς.
GR3501107940000079460570983 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ[Δικαιούχος Τσιαλίκης Στέλιος] GR 7401 7125 8000 6258 0101 55541 Τράπεζα Πειραιώς [Δικαιούχος Δελημήτρος Φώτης]

Λόγω περιορισμένων θέσεων στο Trekking [μόνο 25 άτομα] καλό θα είναι να δηλώσετε εγκαίρως την συμμετοχή σας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες:
traceyecoM@gmail.com
τηλέφωνο: 6977307502
Τrace Your Eco
Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών: 6980682589