Βγαίνουν από την απομόνωση τα Τζουμέρκα, μια περιοχή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο λόγος για τα Κεντρικά Τζουμέρκα, τα οποία περιμένουν να ενωθούν με την Ιόνια Οδό, «ευνοούνται» από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επιστρέφουν στην οικοτεχνία και προωθούν προς αναγνώριση το δικό τους τσίπουρο.
Τα παραπάνω, τέθηκαν επί τάπητος από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου.
Ο κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ορεινής περιοχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων τονίζοντας πως είναι συνυφασμένη με την Ανάπτυξη της Π.Ε. Άρτας και της Ηπείρου. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής, Περιφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίου ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την όσο το δυνατό καλύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, φυσικής ομορφιάς και μνημείων της περιοχής.
Αναφερόμενος στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, επισήμανε ότι- αν και έχουν αρκετά κενά- δίνονται ιδιαίτερα κίνητρα για επενδύσεις στις ορεινές περιοχές της χώρας και φοροαπαλλαγές. «Τα Κεντρικά Τζουμέρκα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε και διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το Επιμελητήριο Άρτας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και βελτίωσης των Τοπικών Επιχειρήσεων. Εξέφρασε την επιθυμία να ενημερώνεται για τις αποφάσεις του Συμβουλίου αλλά και να είναι παρών όπου και όταν χρειαστεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τσίπουρο, που στην περιοχή της Άρτας παράγεται από ζαμπέλα, τονίζοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια να αναγνωριστεί ως απόσταγμα και ενδεχομένως να έχουμε θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Παπάζογλου τέλος, υποστήριξε, ότι η νέα οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού (ύψος Τερόβου)- Τζουμέρκων (γέφυρα Πλάκας), που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθεί στα ΠΕΠ, θα ανοίξει νέες προοπτικές για τα Τζουμέρκα και τους προέτρεψε να διεκδικήσουν την υλοποίηση του έργου Άγναντα – Σκιαδάδες- Βουργαρέλι, που θα δώσει ώθηση στον Τουρισμό της περιοχής, αλλά και να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης για τον παραλίμνιο δρόμο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης, χαρακτήρισε θετική τη νομοθεσία για τις οικοτεχνίες, καθώς όπως είπε πολλές γυναίκες στην περιοχή ασχολούνται με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων κ.λπ., ενώ αναφορικά με το τσίπουρο είπε πως θα μπορούσε να αποτελέσει άριστο προϊόν με επωνυμία προέλευσης, αρκεί να επιτραπεί η χρήση ζαμπέλας στην παρασκευή του.
Για τον Παραλίμνιο δρόμο υποστήριξε πως ήταν δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, και πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατασκευή του. «Αν γίνει θα είναι η σωτηρία των Τζουμέρκων» τόνισε.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, εξάλλου στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής, υποστηρίζοντας πως στις προτεραιότητές τους είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, καθώς ακόμη χρησιμοποιούνται σιδηροσωλήνες, αλλά και η ορθολογικότερη διαχείριση των νερών. Επίσης, η βελτίωση - κατασκευή συγκεκριμένων οδικών δικτύων.
Πηγή