Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κλείνουν ψηφοδέλτια.. Άνευ εκπλήξεων στην Ήπειρο..

Με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας τα κόμματα προχωρούν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ώστε να είναι πανέτοιμα, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Κοινή εκτίμηση είναι πως ήδη έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και πως το πιθανότερο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν εντός του Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν ρυθμούς με πρώτο στόχο μέσα στο επόμενο διάστημα, ακόμη και πριν το τέλος Ιανουαρίου, να έχει ανακοινωθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Υπό την εποπτεία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη, και του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, οι κινήσεις ολοκληρώνονται σταδιακά, προκειμένου οι εισηγήσεις να φτάσουν στα χέρια του πρωθυπουργού.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει ανανέωση με την είσοδο νέων προσώπων κυρίως από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, κάτι που γίνεται πιο δύσκολο μετά την απόφαση να αποκλειστούν οι εν ενεργεία χωρικοί αντιπεριφερειάρχες.

“Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, έτσι κι αλλιώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συμπληρωμένα, ολοκληρωμένα, με την έννοια ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ξανά υποψήφια. Πάντα, όμως, θα υπάρχει μια ισχυρή δόση ανανέωσης. Καινούρια πρόσωπα που θα δοκιμαστούν στο στίβο της πολιτικής, που θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Πολύ έγκαιρα θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη, θα πυκνώνουν και οι ανακοινώσεις”, ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συνύπαρξη πολλών «κορυφαίων» στην ίδια περιφέρεια, οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» αν θέλουν να εκλεγούν. Στην Ήπειρο η μεγάλη ανατροπή ήρθε από το Νομό Θεσπρωτίας ο οποίος επιστρέφει στις μονοεδρικές. Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει την κατάσταση και μεγαλώνει το βάρος για τον Μάριο Κάτση που είναι ο σημερινός βουλευτής στο Νομό.

Ευκολότερα τα πράγματα για Πρέβεζα και Άρτα καθώς οι έδρες θα μοιραστούν στα δύο πρώτα κόμματα και αναμένεται μεγάλη μάχη στο Νομό Ιωαννίνων όχι μόνο για τις έδρες αλλά για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Το ΠΑΣΟΚ από το Νοέμβριο και μέχρι τώρα δίνει συνεχείς αναβολές στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του με πρόσχημα την αναμονή των αποτελεσμάτων της απογραφής. Ο εκλογικός χάρτης εδώ και μερικές ημέρες έχει οριστικοποιηθεί και απομένει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να προχωρήσει στις ανακοινώσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 15ημέρου εκτός αν και πάλι υπάρξει αναβολή.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα ψηφοδέλτια και των τριών κομμάτων στην Ήπειρο δεν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αν τελικά υπάρξει τέτοια θα αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και το Νομό Ιωαννίνων.