Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Έρχονται αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» είναι προ των πυλών, πριν καν εφαρμοστεί το σύστημα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συζήτησε το θέμα των αλλαγών με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και φαίνεται ότι αρκετοί εκλεγμένοι δήμαρχοι, έχουν ήδη κάποια γνώση για τις αλλαγές. Ο Μωυσής Ελισάφ για παράδειγμα έκανε δηλώσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων πως έχει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης των δήμων, χωρίς να επιχειρηθεί με κανένα τρόπο να μειωθεί η σημασία της βούλησης του δημοτικού συμβουλίου που είναι εκείνο το συλλογικό όργανο με αναλογική πια εκπροσώπηση».

Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν «τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, λόγω της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές».
Ο νέος υπουργός θα συναντήσει και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες τις επόμενες μέρες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σύσκεψη με τους 13 εκλεγμένους περιφερειάρχες.

Ωστόσο, η κριτική είναι ήδη υπάρχουσα, αλλά δεν έχει «έδαφος» μέχρι να αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της η νέα κυβέρνηση. Συνίσταται στο γεγονός ότι οι αλλαγές ενδέχεται να είναι οριακά συνταγματικές, μιας και γίνονται αμέσως μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ (και είναι ανιψιός του πρωθυπουργού), χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία να απελευθερώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα δεσμά του κρατισμού και του κομματισμού».

Πηγή άρθρου και εικόνας:typos-i.gr