Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Κλειδώνει στα 900 ευρώ το Κοινωνικό Μέρισμα


Το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019 έτσι, θα απομείνουν 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.
Αυτό σημαίνει πως το εφετινό κοινωνικό μέρισμα θα ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 65% του περυσινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 720 εκατ. ευρώ.
Ο ασφυκτικός δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για την χορήγηση μερίσματος κάνει την κυβέρνηση να σκέφτεται δύο διαφορετικά σενάρια για το πως θα διανεμηθούν τα 450 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η ίδια λογική, τότε θα υπάρξει μια μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%. Έτσι, το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (παρά το ότι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).
Το Κοινωνικό Μέρισμα θα «σπάσει» παράλληλα σε πολλές «ειδικές» κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Και φέτος όπως εξετάζουν στην κυβέρνηση, στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το εν λόγω μέρισμα είχε ονομαστεί έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης και αφορούσε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το μέρισμα για τους νέους ανέργους έφτανε στο ποσό ύψους των 400 ευρώ.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για τις αιτήσεις η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2018, αλλά και από τις προβολές για το πώς η διανομή μερίσματος θα στηρίξει την ανάπτυξη και την κατανάλωση, βελτιώνοντας τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

Επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, διπλάσιο θα είναι το επίδομα θέρμανσης μετά την απόφαση να προσαυξηθεί από το Κοινωνικό Μέρισμα. Η αύξηση θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που η θέρμανση είναι ζωτική σημασίας για τους κατοίκους.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.
Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και τη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά . Μετά από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ) με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά.
Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν για τους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται:
– Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
– Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
– Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.