Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου (17 Σεπτεμβρίου 2016)


Το Φαράγγι του Βίκου το οποίο έχει μικρότερο άνοιγμα 1.100μ στο πιο στενό σημείο του και βάθος που ξεπερνά τα 900μ είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Έχει μήκος 12χλμ και βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Αώου-Βίκου. Θεωρείται από τα ομορφότερα φαράγγια και από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας και δεν είναι υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε σαν το ελληνικό καταπράσινο Grand Canyon!

Για να το διασχίσουμε θα ξεκινήσουμε από το χωριό Μονοδένδρι (1060μ) με κατεύθυνση προς το χωριό Βίκος. Θα χρειαστούμε περίπου 40’- 50΄ για να κατέβουμε από το μονοπάτι στην εντυπωσιακή κοίτη του και όσο κατεβαίνουμε τόσο και πιο εντυπωσιακές και επιβλητικές φαίνονται οι κάθετες πλαγιές του. Μια πολύχρωμη ποικιλία από λουλούδια και φυτά κρέμονται από τα απόκρημνα βράχια, ενώ η πυκνή βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κρύβει τον ήλιο. Πολλά σπάνια βότανα πέντε από τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο περιμένουν να τα αναγνωρίσουμε.
Μετά από περίπου τέσσερις ώρες σχεδόν οριζόντιας πεζοπορίας στο εσωτερικό του φαραγγιού, φθάνουμε στο σημείο που γεννιέται ο ποταμός Βοϊδομάτης, το κατάλληλο σημείο για στάση και για μια παγωμένη βουτιά στις πηγές. Από εδώ αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το χωριό Βίκος, όπου και φτάνουμε σε περίπου 1 ώρα.
Τώρα είναι ώρα για μια κρύα μπύρα και ένα παραδοσιακό μεζεδάκι!!!
Επιστροφή στο Μονοδένδρι και αναχώρηση.

Συνάντηση: Στο Μονοδένδρι Ηπείρου περίπου στις 12.00π.μ. του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου.
Το Σάββατο θα περπατήσουμε το πανέμορφο μονοπάτι για την Μονή Αγίας Παρασκευής και θα επισκεφτούμε την θέση Οξιά. Και από τα δύο αυτά σημεία η θέα των απόκρημνων ορθοπλαγιών του φαραγγιού είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική.

Συνολικό κόστος με διανυκτέρευση 55,00€ (προκαταβολή 20€).
Για μεταφορά με βανάκι: 90,00€ (προκαταβολή 20€).
Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 12 άτομα.
Περιλαμβάνει:
1 διανυκτέρευση σε ξενώνα στο Μονοδένδρι.
Πλήρες πρωινό.
Συνοδεία οδηγού βουνού.
Δεν περιλαμβάνει:
Έξοδα τιμολογίου (ΦΠΑ).

Εξοπλισμός:
Βασικός πεζοπορικός εξοπλισμός (μικρό σακίδιο/ καπέλο/γυαλιά ηλίου/αθλητικά ή πεζοπορικά παπούτσια/κάμερα/μαγιό/πετσέτα/παγούρι 1 ½ lit/ έξτρα μπλούζα.)
-Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον του βουνού.
-Οι διαδρομή που περιγράφεται παραπάνω πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον και απαιτείται καλή υγεία και στοιχειώδες επίπεδο φυσικής κατάστασης.
-Ο Οδηγός Βουνού δεν ευθύνεται για ατύχημα που δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα.

Δηλώσεις συμμετοχής : Έως 12-09-2016

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ανανιάδης Χρήστος, οδηγός Βουνού Ε.Ο.Ο.Α

Επικοινωνία: mob: 6986 501087
email : info@mountainspirit.gr / anania.x@gmail.com