Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Παύση της αποχής των δικηγόρων των Ιωαννίνων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς




Η παύση της αποχής των δικηγόρων των Ιωαννίνων σε ότι έχει να κάνει με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, που τερματίζεται, θα είναι η αρχή δυσάρεστων εξελίξεων για αρκετούς συμπολίτες.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί υποθέσεις κατασχέσεων είτε από ιδιώτες είτε από τράπεζες και εταιρείες, όπως για παράδειγμα δύο υποθέσεις στις 13 Ιουλίου που αφορούν ξενοδοχεία στο Ζαγόρι.

Όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, υπεύθυνος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος θα πρέπει να προσλάβει έναν  πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) και να ορίσει την προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Ο κλάδος των δικαστικών επιμελητών ήδη αντιδρά μετά την ψήφιση του νόμου που προβλέπει να συνοδεύουν τον πλειοδότη του πλειστηριασμού.

«Θα δείχνουμε το ακίνητο και θα συντάσσουμε έκθεση», δήλωσε η Ευγενία Στάμου, πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας επισημαίνοντας πως οι συνάδελφοί της θα είναι εκτεθειμένοι σε βίαιες αντιδράσεις από τους ανθρώπους που πρόκειται να χάσουν τις περιουσίες τους.

«Είμαστε διορισμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά δεν παίρνουμε μισθό γι' αυτό και δεν μπορούμε να αρνηθούμε οποιαδήποτε εντολή λάβουμε. Η δουλειά μας είναι να εκτελούμε τις δικαστικές αποφάσεις. Είμαστε αυτοί που ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με τους πολίτες.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι υποχρεωτικά θα δείχνουμε το ακίνητο, θα συντάσσουμε έκθεση. Ο λόγος του δικαστικού επιμελητή είναι να προασπίζει τα συμφέροντα και του οφειλέτη. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου είναι και αυτοί οφειλέτες.

Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Εννοείται θα έχουμε σκηνές βίας. Εμείς λένε ότι θα ζητήσουμε συνδρομή της αστυνομίας αλλά δουλειά δικιά μας είναι να υποχρεώνουμε τον οφειλέτη να ανοίγει το σπίτι του για να μας δείχνει την οικία του; Ο νόμος ψηφίστηκε όπως ήταν. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την οποιαδήποτε εντολή.

Είμαστε οι κακοί της υπόθεσης που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους οφειλέτες. Αν εγώ δεν κάνω την έξωση μίας οικογένειας με μικρά παιδιά έχει το δικαίωμα ο εντολέας μου να μου κάνει μήνυση. Εμείς κάνουμε την βρώμικη δουλειά.

Εμείς είμαστε μαζί με την κοινωνία και τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί δικαστικοί επιμελητές που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Την οικονομική κρίση την βιώνουμε και εμείς. Τα έξοδά μας είναι πιο πολλά από τα έσοδα
», δήλωσε τελιώνοντας.