Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Εστίες σοβαρής μόλυνσης του Αράχθου


Σε σοβαρές καταγγελίες για μόλυνση του Αράχθου και των παραποτάμων του, από ανθρωπογενείς δραστηριότητες προχώρησε ο Σύλλογος Προστασίας, προαναγγέλλοντας την άφιξη και τον έλεγχο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μήτσης και ο γραμματέας Ζήσης Αναγνώστου σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν αναφέρθηκαν τόσο στις επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Μεγάλο Λαγκάδι όσο και στις ρυπογόνες εστίες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Χρυσοβίτσας.

Ο κ. Μήτσης έβαλε κατά πάντων, με αφορμή το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που περιλαμβάνει την κατασκευή δεύτερου κυττάρου στο Ελληνικό, μη εξαιρώντας και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο οποίος δεν προβάλλει καμία αντίδραση στους νέους σχεδιασμούς.

Δίνοντας στη δημοσιότητα μία σειρά φωτογραφιών από το Μεγάλο Λαγκάδι, τα μέλη του Συλλόγου, πιστεύουν ότι η μόλυνση προέρχεται από τον ΧΥΤΑ, τα στραγγίδια και τη μη σωστή διαχείριση τους.

Ο Σύλλογος κατήγγειλε δύο ακόμη περιπτώσεις μόλυνσης που ξεκινούν από την Χρυσοβίτσα και καταλήγουν στον Άραχθο.

Η μία σχετίζεται με την ΔΕΗ, καθώς όλα τα οχήματα και τα βαριά μηχανήματα που κατασκευάζουν τα έργα, πλένονται στο ποτάμι και η δεύτερη με αγωγούς αποχέτευσης που οδηγούν τα λύματα επίσης στον Άραχθο.

Το δεύτερο μάλιστα, με εβδομήντα υπογραφές κατοίκων, είχε καταγγελθεί στο Δήμο Μετσόβου από το 2013. Τότε είχε δοθεί η υπόσχεση για την κατασκευή δύο στεγανών βόθρων στην απόληξη των δύο αγωγών. Το έργο όμως δεν προχώρησε ποτέ με αποτέλεσμα η ίδια κατάσταση να επικρατεί μέχρι σήμερα.

Και για τα δύο περιστατικά έχουν ενημερωθεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αναμένεται σύντομα να προχωρήσουν σε αυτοψία και έλεγχο προκειμένου να κάνουν τις δικές του διαπιστώσεις.

Πηγή