Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Με υπουργική υπογραφή έκταση του δημοσίου έγινε δώρο σε ιδιώτες!

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών τις σοβαρές αντιρρήσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης και με… ένα άρθρο και ένα ΦΕΚ χαρίζει σε ιδιώτες έκταση του δημοσίου με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πεδίου προσγείωση ελαφρών αεροσκαφών!

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του Δήμου Νικολάου Σκουφά ο οποίος ζήτησε εγγράφως την ανάκλησή της.

Η έκταση 45 στρεμμάτων στην περιοχή «Κολομόδια» που με μία υπογραφή παραχωρεί σε ιδιωτικό φορέα ο μέχρι πρότινος Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μία μακρά ιστορία.

Πρόκειται για την έκταση που έχει αναπτυχθεί η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται διοικητικά στο Δήμο Σκουφά όμως ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το 2011 ο Δήμος Σκουφά την παραχώρησε στη Λέσχη για 18 έτη για την δημιουργία πεδίου προσγείωσης υπερελαφρών αεροσκαφών.

Το 2020 ωστόσο ανακάλεσε την απόφαση καθώς διαπίστωσε ότι η έκταση ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ ο ίδιος αιτών που είχε ζητήσει την παραχώρηση της έκτασης από το Δήμο υποβάλλοντας σχετική αίτηση, εμφάνισε τίτλο κυριότητας κάτι που έκανε το θέμα ακόμη πιο περίπλοκο.

Σημειώνεται ότι η έκταση είναι δηλωμένη στο Κτηματολόγιο και για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Ο Υπουργός ωστόσο αποδέχεται τα συμβολαιογραφικά έγγραφα και τα πιστοποιητικά υποθηκοφυλακείου και ουσιαστικά υπογράφοντας την απόφαση δωρίζει την έκταση στον ιδιωτικό φορέα.

Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών ενώ οι έγγραφες αντιρρήσεις του Δήμου Σκουφά έμειναν αναπάντητες τόσο από το Υπουργείο Υποδομών όσο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.