Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Γεώτρηση μεν, χωρίς τοπικό δίκτυο δε..

Ερευνητική γεώτρηση σε λίγους μήνες στα Ιωάννινα, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την κυβερνητική αισιοδοξία να περισσεύει.

Για τελευταία φορά γεωτρύπανο «τρύπησε» την Ήπειρο το 2000, στην περιοχή του Καλπακίου, χωρίς τότε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για κοιτάσματα.

Τα σχέδια για εντοπισμό κοιτασμάτων που για αρκετά χρόνια είχαν παγώσει, τώρα αναθερμάνθηκαν κάτω από την πίεση που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε ότι η γεώτρηση στο Νομό Ιωαννίνων θα ξεκινήσει εντός του 2023.


«Μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση», επισήμανε ο υπουργός, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Για πρώτη φορά πάντως στον δημόσιο διάλογο ακούστηκε και το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής. Κι αυτό είναι η απουσία αγωγών φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση τοπικού δικτύου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου, αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα.

Απομένει το σχέδιο αυτό να ξεδιπλωθεί και σε τοπικό επίπεδο, να εξειδικευτεί και κυρίως να προσδιοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης.