Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Φιλανθρωπική εκδήλωση από "Τα παιδιά του κόσμου - Μ.Κ. Πολιτιστικό σωματείο"


Η εκδήλωση Discover the cultures of Africa in Ioannina πρόκειται να πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στα Ιωάννινα.

  • Event by: Τα παιδιά του κόσμου - Μ.Κ. Πολιτιστικό σωματείο
  • Τοποθεσία: Άλσος των Ποιητών - Ιωάννινα

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει η τοπική κοινωνία άλλες κουλτούρες, ήθη και παραδόσεις, να έρθει σε επαφή με το ξένο-διαφορετικό ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες της πόλης μας να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες κάνοντας έτσι ένα μικρό βήμα προς την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία.

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε χορούς, παραδοσιακές αφρικάνικες μουσικές με συνοδεία κρουστών, δραστηριότητες για ενηλίκους και παιδιά, σε συνδυασμό με bazaar με παραδοσιακά φαγητά, κοσμήματα και αξεσουάρ.

Τα έσοδα θα λάβουν απευθείας οι γυναίκες-πρόσφυγες ως ένα μικρό βοήθημα για τη δύσκολη διαβίωσή τους. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν για όλους και στον χώρο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για το σωματείο μας ενώ τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χώρου ο οποίος περιγράφεται παρακάτω.

Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τα Ιωάννινα που εστιάζει σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αφορούν την τέχνη. Το 2018 δημιουργήσαμε τον χώρο μας στην Αθήνα, ένα πολιτιστικό κέντρο εκπαίδευσης όπου τα παιδιά και οι ενήλικες πήραν μέρος σε δραστηριότητες όπως αφρικάνικους χορούς, κρούστα, μικρά σεφ από όλο τον κόσμο, αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο, εργαστήρι κινηματογράφου, Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) και άλλα μαθήματα που βοηθούσαν στην ανταλλαγή κουλτούρας καθώς οι μαθητές ήταν Έλληνες και πρόσφυγες. Από το 2018 έως και σήμερα που βρισκόμαστε πλέον στα Ιωάννινα διοργανώνουμε σεμινάρια, εκδηλώσεις και Summer Camp με καλλιτέχνες, χορευτές και χοροδιδασκάλους από το εξωτερικό. Το 2020 λόγο της πανδημίας του κορονοϊού αναγκαστήκαμε και κλείσαμε τον χώρο μας.

Ερχόμενοι στα Ιωάννινα το 2020 ασχοληθήκαμε ενεργά με το προσφυγικό ζήτημα, εμπλεκόμενοι σε δραστηριότητες ανάλογες με τις παραπάνω, με τα έσοδα να δίνονται για τη σίτιση των προσφύγων στα Ιωάννινα αλλά και τη Φιλιππιάδα. Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα γίνονται δραστηριότητες ανταλλαγής κουλτούρας για Έλληνες και πρόσφυγες, παιδιά και ενήλικες, δημιουργώντας μία συλλογικότητα που θα λειτουργεί σαν στέκι για όλους, με παραδοσιακά αφρικανικά, αραβικά, περσικά, αφγανικά ροφήματα και φαγητά, παρέχοντας παράλληλα σε πρόσφυγες της πόλης καλής ποιότητας φαγητό συμβατό με τις διατροφικές τους συνήθειες, ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να πληρώσουν γι’ αυτό. Καθημερινά δύο άτομα από αραβικές χώρες και το Αφγανιστάν και από δύο αφρικανικές θα μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά των περιοχών προέλευσής και ανά πέντε ημέρες θα μαγειρεύουν διαφορετικά άτομα έτσι ώστε όλο και περισσότερα άτομα να μπορούν να αποκομίζουν ένα μικρό βοήθημα για την επιβίωσή τους

Το στέκι μας αυτό θα λειτουργήσει ως χώρος όπου με τα παιδιά θα κάνουνε εξωσχολικές δραστηριότητες, γνωρίζοντας τις κουλτούρες άλλων λαών και αποκτώντας εξοικείωση με τη διαφορετικότητα και την διαπολιτισμικότητα. Έλληνες και ξένοι θα συνυπάρχουν στις ίδιες αίθουσες δραστηριοτήτων και αυτό θα βοηθήσει εκτός από την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και στην υιοθέτηση βασικών αξιών όπως η ισότητα, η ενότητα και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Οι συνάνθρωποί μας από άλλες χώρες θα μπορέσουν να κάνουν δραστηριότητες και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις οικείες σχετικά με τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους πράγματα που τους έχουν λείψει από την πατρίδα τους και επίσης θα μπορούν να βγουν λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Γνωστοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα συνεχίσουν να έρχονται για σεμινάρια και τις εκδηλώσεις και αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει και την πόλη των Ιωαννίνων να γίνει πρότυπο πολυπολιτισμικής πόλης. Ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που θα κάνουμε είναι αφρικανικά, κρουστά, παραδοσιακοί χοροί από Αφγανιστάν και Ιράν, αραβική καλλιγραφία, afro dance, θεατρικό και ethnic εργαστήρι, κουκλοθέατρο, αφήγηση, δραματικoποίηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο, μικροί σεφ από όλο τον κόσμο, εργαστήρι κινηματογράφου και άλλα.

Διαβάστε ακόμα στα Hot Topics

Θα ενημερώνουμε με βίντεο και φωτογραφίες σε όλα τα στάδια δημιουργίας του χώρου και αργότερα με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες καθώς είναι ηθικό χρέος μας προς όλους εσάς που μας βοηθάτε και είστε μέρος των παιδιών του κόσμου.

Αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες για την εκδήλωση πολύ σύντομα!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 6970631060 και στο mail μας: tapaidiatoukosmou@gmail.com ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram.

Ευχαριστούμε για τη στήριξη, οικονομική/υλική/ηθική τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης:

  • "Αλληλεγγύη για όλους"
  • "Habibi-Works"
  • "ΝΙΤΣΙΆΚΟΣ" Κοτόπουλα
  • "Foo-Foo" street food
  • "Bikewise"
  • Κέντρα γλωσσών "ΦΑΤΈΣ"
  • "Hotel OLYMPIC"
  • "CAMARA multi-ethnic market"
Και τους χορηγούς επικοινωνίας:
  • IoanninaPlus
  • spoudazwgiannena.gr 
Δείτε την εκδήλωση στο facebook