Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ένα πρώτο βήμα για το πάρκο πολιτισμού

Ένας από τους πιο φιλόδοξους σχεδιασμούς που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, είναι το πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Το πάρκο αυτό αφορά την ενοποίηση και αποκατάσταση πολιτιστικών -της ακρόπολης του τζαμιού του Ασλάν πασά, της οθωμανικής βιβλιοθήκης και των οθωμανικών λουτρών- και ιστορικών χώρων όπως και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών της περιοχής.
Οι μελέτες για το πάρκο αυτό πολιτισμού έχουν προχωρήσει εν μέρει. Πέραν των μελετών όμως, ένα μεγάλο ζήτημα είναι και η απουσία προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Πολιτισμού. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Λίνας Μενδώνη.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 

Ωστόσο, ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να εξαιρέσει ένα έργο από το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως το είχε προωθήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, με το σκεπτικό ότι η περιοχή παρέμβασης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Δήμο. Το έργο αφορά τη διασύνδεση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού Βασίλης Φλούδας. Το δημοτικό συμβούλιο, σε σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την υποβολή της πρότασης του έργου, με προϋπολογισμό 2,5 περίπου εκατ. ευρώ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.


  • Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: typos-i