Υπόθεση του έργου
Βύρωνας, Αθήνα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια τυπική
αυλή πλαισιωμένη από λαϊκές κατοικίες διαδραματίζεται η κωμικο-τραγική
ιστορία μας. Ιστορία λιγότερο μυθοπλαστική και περισσότερο λαογραφική,
αφού αναπαριστά την καθημερινότητα του ‘Ελληνα της εποχής.Στη μεταπολεμική Ελλάδα που κατόρθωσε να επιζήσει από έναν παγκόσμιο κι έναν εμφύλιο, η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και οι προοπτικές πολλές, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας αρχίζει να διαγράφεται και τα πρώτα κύματα Ελλήνων μεταναστών την εγκαταλείπουν σε αναζήτηση ευκαιριών.
Άλλωστε, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους, το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα που χωρίζει τους πολίτες έχει γιγαντωθεί. Όλα αυτά κι άλλα τόσα ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των καθημερινών πρωταγωνιστών της αυλής: μοναξιά, προσφυγιά, ελπίδα, αισιοδοξία κι απογοήτευση, έρωτας και απόγνωση, αλλαγή και ξεριζωμός.
Στην πρώτη παρουσίαση του έργου από το Θέατρο Τέχνης το 1957, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είπε, μεταξύ άλλων: «Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι».
Για τον συγγραφέα
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Το 1935 λόγω οικονομικών δυσχερειών, η οικογένειά του μετέβη για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα.Tην ημέρα εργάζεται και το βράδυ σπουδάζει σχεδιαστής τεχνικού σχεδίου στη νυχτερινή Σιβιτανίδειο Σχολή. Την ίδια εποχή, στην περιοχή που έμενε, στο Μεταξουργείο, γνωρίζεται με συνομηλίκους του που έχουν κοινές λογοτεχνικές ανησυχίες όπως οι: Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας και Αλέξανδρος Κοτζιάς, Δημήτρης Χριστοδούλου και Ρένος Αποστολίδης. Παράλληλα, εμπλουτίζει τις γνώσεις του με αναγνώσεις βιβλίων, κυρίως λογοτεχνίας και ιστορίας, που του αποκαλύπτουν την ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και τα μυστικά της γραφής. Το φθινόπωρο του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τον Μάιο του 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, μαγεύτηκε από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, τον χειμώνα του 1945-46. Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν έγινε αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώθηκε στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν «ο Χορός πάνω στα στάχυα», που παρουσιάστηκε το 1950 από τον θίασο Λεμού.
Το 1957 ανεβαίνει Η αυλή των θαυμάτων , σε σκηνοθεσία Κ. Κουν στο Θέατρο Τέχνης, με σκηνικά Γ. Τσαρούχη και μουσική Μ. Χατζιδάκι, μετά τη θερμή υποδοχή του από το κοινό, θεωρείται καλλιτεχνικό γεγονός και καθιερώνει τον Καμπανέλλη ως αναμορφωτή της νεοελληνικής δραματουργίας.
Το 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2000 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.
Πέθανε στις 29 Μαρτίου 2011.
Έργα του Καμπανέλλη έχουν μεταφραστεί και παιχτεί σε πολλές χώρες.
Ο Καμπανέλλης συνετέλεσε ώστε το νεοελληνικό θέατρο να βγει από την απομόνωση που βρισκόταν και το οδήγησε από την ηθογραφία και την επιθεώρηση, στον κοινωνικό ρεαλισμό, στον ποιητικό συμβολισμό, στη σάτιρα και στην αφαίρεση. Θεωρείται ο πατριάρχης του νεοελληνικού θεάτρου και ο κύριος εκφραστής των καταστάσεων που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο ήμισυ του 20ου αιώνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα
- Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Πανταζή, Βασίλης Σιάφης
- Σκηνικά: Σπύρος Βάρφης, Σοφία Ζήση, Πάνος Μπάκας, Μαρία Νταλαούτη
- Κοστούμια: Σοφία Ζήση, Μαρία Νταλαούτη, Ελευθερία Πανταζή
- Μουσική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μακαρίου
- Φωτισμός: Νίκος Βόσιος
- Ηχοληψία: Θωμάς Νάστος
- Επιμέλεια αφίσας: Άγγελος Ζήκος, Δημήτρης Ζήνδρος
ΔΙΑΝΟΜΗ (Με σειρά εμφάνισης)
- Βούλα: Φωτεινή Σουβλέρη
- Μαρία: Αναστασία Σακουφάκη
- Γιάννης: Άγγελος Ζήκος
- Ιορδάνης: Σπύρος Βάρφης
- Αννετώ: Ελευθερία Πανταζή
- Αστά: Μαρία Νταλαούτη
- Ντόρα: Εμμανουέλα Μουντράκη
- Μπάμπης: Σταύρος Σταυρόπουλος
- Στράτος: Γρηγόρης Βαγγελίδης
- Όλγα: Σοφία Ζήση
- Στέλιος: Δημήτρης Σπύρου
- Άντρας: Δημήτρης Ζήνδρος
- Α’ Μηχανικός: Γιώργος Κιτσάκης
- Β’ Μηχανικός: Άγγελος Μαρίνος
- Ταχυδρόμος: Αλεξάνδρα Μακαρίου
- Αστυφύλακας: Δημήτρης Ζήνδρος
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»
Γενική είσοδος: 5€
Διαβάστε ακόμα στα Hot Topics