Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων - Ανακοίνωση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων


Ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων εκφράζει την αγωνία του για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. 
Δεν μπορεί να είναι αδρανής όταν τα μεγάλα συμφέροντα πρόκειται να λεηλατήσουν και να ρημάξουν τον τόπο μας έχοντας ύπουλα παγιδεύσει τον κόσμο ξανά με την πολιτική του εφησυχασμού, των υποσχέσεων, της ελπίδας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας σε μια πραγματικότητα καταστροφής της ίδιας της ζωής. Αγωνιά γιατί το θέμα της βαριάς βιομηχανίας των υδρογονανθράκων ξεπερνάει την δική μας γενιά και τον δικό μας τόπο.

Υδρογονάνθρακες σημαίνει χρήμα για την εταιρεία, για όσους εκχωρούν τον πλούτο της χώρας, και μακροχρόνιες και δίχως επιστροφή επιπτώσεις για εμάς για τους ανθρώπους και τη φύση. Στην πλάστιγγα είναι από την μια το 5% των καθαρών κερδών = έσοδα προς έξοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση και κάποιες θέσεις εργασίας με συμβάσεις κι από την άλλη ότι συνεπακολουθεί τις έρευνες και τις εξορύξεις. Δηλαδή: 11.500 γεωτρήσεις, 92.000 κιλά εκρηκτικά, 220 ελικοδρόμια ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές, 200 τόνοι τοξικών αερίων μόνον από μεταφορικά μέσα, όξινη βροχή, αποψίλωση δασών σε ζώνη 575 χμ μήκος, χρήση χιλιάδων τόνων νερού που αναμειγνύεται με χημικές ουσίες καταλήγοντας σε χιλιάδες τόνους τοξικού πολφού ως απόβλητα, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Και η παγκόσμια εικόνα?

Αύξηση μονοξειδίου και διοξειδίου του αζώτου, έκλυση τοξικών αερίων, βαριά μόλυνση των υδάτινων πόρων, ραγδαία αύξηση καρκίνου, παιδικής λευχαιμίας, καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων, ατυχήματα, σεισμοί , φόβος, μονοοικονομια, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ζωής, κοινωνίες που δεν έγιναν πλούσιες, δεν βγήκαν από την φτώχεια τους αλλά απελπισμένα αγωνίζονται ενάντια στις εταιρείες, πολιτικές επεμβάσεων και πόλεμοι που προκαλούνται από τεράστια αντικρουόμενα συμφέροντα. Ανησυχεί γιατί η προστασία περιβάλλοντος και αρχαιολογικών μνημείων αίρεται ,και η γη, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών NATURA, νομικά βρίσκεται στο έλεος της REPSOL OIL and GAS. Όμως η γη ανήκει στους ανθρώπους που την κατοικούν και οι οποίοι δικαιούνται μια υγιή και δημιουργική ζωή σε αρμονία με την φύση. Τα υγιή οικοσυστήματα υποστηρίζουν υγιείς κοινωνίες και βιώσιμη ανάπτυξη. Από την βιοποικιλότητα εξαρτόμαστε για την τροφή μας, το νερό, την υγεία, την διασκέδαση, την προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές. Ζωή με άρρωστη φύση είναι ζωή με νευροψυχικές και σωματικές αρρώστιες.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλάνο απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες μέχρι το 2030 έχοντας στραφεί στην χρήση ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η δε διαχείριση των περιοχών NATURA συνεισφέρει στη ευρωπαϊκή οικονομία 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σε όλη τη γη ή ανυπότακτη, ανέγγιχτη, άγρια φύση χάνεται. Η Ήπειρος είναι από τα τελευταία προπύργια αυτής της ευλογίας, αυτού του δώρου του θεού, από μόνη της ένα μνημείο φύσης, με ποικιλότητα τοπίων και οικονομιών όπως εσπεριδοειδή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες, φυσικά προϊόντα, τουρισμό, καθώς και αξιών όπως ομορφιά, ελευθερία, ζωή μέσα στην φύση. Δίχως αυτά γινόμαστε δουλοπάροικοι του πετρελαίου

Σαν ορειβάτες και γεννήματα αυτού του τόπου είμαστε ευγνώμονες για αυτή την κληρονομιά -ευλογία και επειδή οφείλουμε να την περάσουμε και στα παιδιά μας δεν θα αφήσουμε κανέναν να μάς την πάρει. Έχουμε σαν λαός ακούσει πολλά όμορφα λόγια. Όμως είμαστε σώφρονες καθότι θα είμαστε για πάντα υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Δεν κληρονομούμε την γη από τους προγόνους μας, την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.