Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Κάλεσμα του DiEM25 Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο της 1ης Ιουνίου

Διαβάστε παρακάτω το κάλεσμα του DiEM25 Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο της 1ης Ιουνίου:

"Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ .. ΒΡΩΜΑΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ.


Η ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση αιώνα καταστρέφει με λύσσα την δουλειά που έκαναν τα φυτά πριν από εκατομμύρια χρόνια, κατακαίει το πετρέλαιο, αυτό που αφελώς αποκαλεί απόθεμα ενέργειας, ενώ στην πραγματικότητα είναι απόθεμα τάξης! 

Προκαλεί με την ενέργεια της αυτή την παραγωγή χάους κι αταξίας με τέτοιο ρυθμό που η Φύση είναι αδύνατον να καθαρίσει όλη την κόπρο του Αυγείου, με τελικό αποτέλεσμα την διατάραξη της ισορροπίας του κλίματος της Γης, αυτής που επέτρεψε στο είδος μας να αναδυθεί στην κυριαρχία του πλανήτη!

 Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αυτοχειρία! Κι ενώ ο άνθρωπος, μέσω της επιστήμης, αποφάσισε επιτέλους να μιμηθεί τα φυτά, να χρησιμοποιεί το φως του ήλιου και να δημιουργεί δομές από το χάος, ο αχαλίνωτος καπιταλισμός, τυφλός σαν το απόλυτο σκοτάδι, οδηγεί τα ανδρείκελα πολιτικούς, στην λήψη αποφάσεων, όπως η εξόρυξη του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων, τις οποίες δεν είναι ικανοί να κατανοήσουν, αλλά ούτε έχουν και το δικαίωμα να πάρουν, μιας κι επηρεάζουν το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας!


Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων ,όπως αυτή που η Ελλάδα διανύει σήμερα, το περιβάλλον περνά σε δεύτερη μοίρα και ενίοτε εκχωρείται φθηνά, γιατί υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για ρευστοποίηση του φυσικού πλούτου.

Κι όταν λείπει το χρήμα ,οι κυβερνήσεις το αναζητούν οπουδήποτε-και με οποιοδήποτε κόστος: κεφάλαια που προορίζονται για προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας καταλήγουν αλλού, περιβαλλοντικοί μηχανισμοί “χαλαρώνουν”, τα αναξιοποίητα κοιτάσματα ορυκτών πόρων φαντάζουν ξαφνικά σαν κότα με τα χρυσά αβγά κ η εφαρμοζόμενη μακροοικονομική πολιτική αρχίζει να αφήνει βαθύτερο αποτυπώματα στο περιβάλλον.

Το παραπάνω σκηνικό εξελίσσεται τώρα και στην Ήπειρο. Τα σχέδια της πολυεθνικής Rapsol, του Κ. Σταθάκη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σε πλήρη συνέχεια της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης τους κατρακύλας θυσιάζουν ολόκληρη την φυσική ομορφιά της Ηπείρου και την υγεία των κατοίκων , δεν θα ωφελήσουν σε καμία περίπτωση την τοπική κοινωνία. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την βάρβαρη αυτή αφαίμαξη της Γης, θα είναι η πετρελαϊκή εταιρία και ο κόσμος των ασύδοτων επενδυτών και των πολυεθνικών όπου θα λάβει το μήνυμα: «Ύδωρ και Γη στους επενδυτές!».                                               
 Οι νέες θέσεις εργασίας είναι απλά μια παγίδα, μια σταθερά που έρχεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση να θολώσει τα νερά. Η ίδια η Ε.Ε. και μια σειρά από χώρες που έχουν εγκαταλείψει ή αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις εξορύξεις χαρακτηρίζουν «ξεπερασμένη» την ανάπτυξη αυτή που έρχεται να μας σώσει : Τονίζουν πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον ένας μονόδρομος. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει παρουσία σε 40 χώρες παγκοσμίως, κυρίως της Λατινικής Αμερικής με αρκετές καταγγελίες για περιβαλλοντικά εγκλήματα και ατυχήματα με διαρροές σε βάρος της.

Οργανώσεις όπως της Greenpeace και της WWF καταγγέλλουν πως περιοχές Natura , δηλαδή προστατευόμενες, έχουν παραχωρηθεί από το κράτος προς έρευνα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Η διαδικασία της έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και καταστροφική για το περιβάλλον, μέσω της μεθόδου εξόρυξης της υδραυλικής ρωγμάτωσης Fracking. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο δεν απαγορεύει το fracking ως εξορυκτική μέθοδο.

Οι επιπτώσεις όμως είναι τεράστιες στο περιβάλλον. Ως γνωστόν οι εταιρίες φεύγουν κάποια στιγμή από τον τόπο των επενδύσεων και αυτοί που μένουν είναι οι κάτοικοι. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, η καταστροφή του εδάφους και του υπεδάφους κατά την διάρκεια τόσο των «ερευνών» όσο και κατά των εξορύξεων, η δυσωδία του πετρελαίου είναι μόνο λίγα ενδεικτικά των καταστροφών που θα «μείνουν» για τους κατοίκους και τα παιδιά τους.

Είναι πραγματικά αδιανόητο να συζητάει κανείς για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε τόπους όπως η Ήπειρος και το Ιόνιο και μάλιστα σε πολύτιμες περιοχές όπως το Εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου ,με τα θαυμάσια τοπία του και τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτών των περιοχών θα έπρεπε να στηριχθεί σ΄αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα κ όχι να κινδυνεύσει!

Όταν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα κ επείγουσας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η επιλογή της Ελλάδας να στραφεί προς υδρογ/θρακες, είναι πολιτικά κοντόφθαλμη και υπονομεύει κάθε προσπάθεια αλλαγής πορείας προς καθαρή ενέργεια και πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της Ηπείρου, τους ανέργους, την νεολαία να δώσουν ένα ηχηρό παρών στην πανηπειρωτική πορεία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο!

Καλούμε τους αγωνιστές από την Χαλκιδική στις σκουριές , αλληλέγγυους από όλη την Ελλάδα, κατοίκους που περιοχών που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστροφές ή απειλείται από αυτές ο τόπος τους να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα την 1η Ιούνιου στις 6μμ στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ας γίνει η 1η Ιούνιου ένα ορμητικό ποτάμι αγανάκτησης και οργής με αφετηρία τα Ιωάννινα που θα βάλει ένα τέλος στα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικών που οραματίζονται κέρδη για τους «λίγους» μέσα από την καταστροφή που βιώνουν οι «πολλοί» .

Ας γίνει η αρχή για ένα νέο όραμα για μια Βιώσιμη Ελλάδα και Ευρώπη που ζει εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, ελαχιστοποιώντας τις οικολογικές συνέπειες των δραστηριοτήτων της και πασχίζοντας να διατηρήσει όσα περισσότερα ορυκτά καύσιμα γίνεται εντός της γης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 6:00 μμ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ.

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!"

Πηγή: https://freedomnews365.blogspot.com