Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στο Μαλί - Δύο νεκροί


Ένοπλοι σκότωσαν έναν στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον δύο ανθρώπους το βράδυ της Τετάρτης, όταν άνοιξαν πυρ στην είσοδο ξενοδοχείου στην πόλη Μπαντιαγκαρά, στο κεντρικό Μαλί, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο καταλύουν συχνά στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πέντε άνδρες βάδισαν μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου «Λα Φαλέζ», περί τις 21:30 (00:30 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας) κι άνοιξαν πυρ, αφηγήθηκαν οι αυτόπτες μάρτυρες.  «Περπατούσαν ήρεμα, η συμπεριφορά τους έμοιαζε απόλυτα φυσιολογική», είπε ο Μποκάρ Καραμπέ, οδηγός που βρισκόταν στον δρόμο, απέναντι από το ξενοδοχείο, όταν διαπράχθηκε η επίθεση. «Μόλις έφθασαν μπροστά στην πύλη, ακούσαμε πυρά. Όταν γύρισα είδα ότι πυροβολούσαν εξ επαφής εναντίον ανθρώπων στην είσοδο του ξενοδοχείου», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ένας στρατιώτης που φρουρούσε την είσοδο και δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου, χτυπήθηκαν από σφαίρες. Ο στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα τόσο με τον Καραμπέ όσο κι έναν δεύτερο αυτόπτη μάρτυρα.

Ο ένας από τους δράστες της επίθεσης επίσης σκοτώθηκε.

Στο ξενοδοχείο σύχναζαν άλλοτε πολλοί ξένοι τουρίστες, αλλά η βιομηχανία του τουρισμού της χώρας υπέστη βαρύ πλήγμα όταν οργανώσεις ισλαμιστών, ορισμένες από τις οποίες ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα, κατέλαβαν μεγάλο μέρος της ερήμου στο βόρειο τμήμα του Μαλί το 2012. Απωθήθηκαν όταν εξαπολύθηκε στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας έναν χρόνο αργότερα, αλλά οι επιθέσεις εξακολουθούν να είναι συχνές.

Πηγή: tvxs.gr