Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Σχέδιο για κατασκευή φράγματος αλβανική κυβέρνηση στον Αώο, το τελευταίο ποτάμι της Ευρώπης που κυλά ανεμπόδιστα


Δεν είναι μόνο ελληνικό «προνόμιο» η φραγματοποίηση των ποταμιών, συχνά ανεξέλεγκτη. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 33 χώρες υπογράφουν κείμενο με το οποίο ζητάνε από την αλβανική κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιο για κατασκευή φράγματος στον Αώο, το τελευταίο ποτάμι της Ευρώπης που κυλά ανεμπόδιστα στη θάλασσα.

«Ο Αώος είναι το τελευταίο μεγάλο, άγριο ποτάμι της Ευρώπης εκτός της Ρωσίας» επισημαίνει στο περιοδικό New Scientist ο Ούλριχ Άικελμαν, μέλος της οργάνωσης River Watch που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.
 
 «Δεν έχει υπάρξει περιβαλλοντική μελέτη των επιπτώσεων που θα είχε το φράγμα στο ποτάμι και τα οικοσυστήματά του» λέει ο Φρίντριχ Σίμερ, υδροβοτανικός του Πανεπιστημίου της Βιέννης που υπέγραψε το αίτημα.

 Ο Αώος ξεκινάει από τα βουνά της Ηπείρου και ακολουθώντας πορεία 260 χιλιομέτρων, τα περισσότερα σε αλβανικό έδαφος, εκβάλλει στην Αδριατική. «Δεν αποκλείεται να γνωρίζουμε περισσότερα για τη λεκάνη του Αμαζονίου από ό,τι για τον Αώο» συνεχίζει ο Άικελμαν.

Η Αλβανία έχει σχέδια για συνολικά οκτώ υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού. Το πρώτο, ύψους 25 μέτρων, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Πότσεμ. Λίγο πιο κάτω στη ροή του ποταμού υπάρχει ένα νησί που φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς πτηνών.

Πηγή