Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Να κλείσει ο καταυλισμός προσφύγων στον Κατσικά ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ


Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, με ερώτηση  προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και  Εθνικής Άμυνας, τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα στον καταυλισμό προσφύγων Κατσικά και πως η συγκεκριμένη δομή πρέπει να κλείσει.

«Ειδικότερα στους στεγασμένους χώρους (Δολιανά, Κόνιτσα, Τσεπέλοβο) υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την έλλειψη προσωπικού και προϊόντων, προβλήματα υγιεινής, ελλείψεις σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, την απασχόληση των προσφύγων και ειδικά την
εκπαίδευση των παιδιών. Το κτίριο στο δήμο Ζίτσας επίσης είναι ακατάλληλο.

Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη στον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές που το χειμώνα με τις συνεχείς βροχές αλλά το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα έντομα η διαβίωση γίνεται ανυπόφορη. Το πέτρωμα, που έχει επιστρωθεί σε όλο τον καταυλισμό για να συγκρατηθεί η βροχή, έχει γίνει η αιτία για τραυματισμούς παιδιών και ενηλίκων, ενώ δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί όλος ο καταυλισμός.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τους όρους υγιεινής: είναι ανεπαρκής ο αριθμός των τουαλετών και των ντουζ. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι παίρνουν σειρά για μπάνιο κάθε 15 μέρες.
Επίσης καταγγέλλουν ότι η διατροφή είναι ανεπαρκής ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Συνολικά δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνήθειες τους
», δήλωσαν οι βουλευτές, ζητώντας άμεσα να κλείσει ο καταυλισμός.