Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΠΓΔΜ: «Όχι» σε ενιαίο και αμετάφραστο όνομα


Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma της χώρας του, ανέφερε πως δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για όνομα ενιαίο (δηλαδή: gornamakedonija) και αμετάφραστο.

Όπως σημείωσε η ΠΓΔΜ συμφωνεί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά «για να υπάρχει διαχωρισμός από την περιοχή Μακεδονία της Ελλάδας και όχι για την παραμόρφωση της μακεδονικής γλώσσας, του λαού και του κράτους». «Θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί τη μακεδονική ενθνικότητα και τη γλώσσα», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε Μακεδόνες που μιλάνε τη μακεδονική γλώσσα». Στις δηλώσεις του, που πραγματοποιούνται λίγες ώρες πριν την νέα συνάντηση του με τον Νίκο Κοτζιά και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η ονομασία που θα επιλεγεί και θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό θα πρέπει να «διαφυλάττει την ταυτότητά μας με αξιοπρέπεια».

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε πως κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, την περασμένη εβδομάδα, «σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, στην Βιέννη, οι δύο χώρες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά». Ωστόσο επισήμανε πως «η κατάληξη θα πρέπει να καλύπτει και τις δικές μας βασικές ανησυχίες, και τις δικές τους (της Ελλάδας) ανησυχίες».

«Λάθος η σύνδεση της Ιστορίας μας με την Αρχαία Μακεδονία»

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, απαντώντας και στην κριτική της αντιπολίτευσης της χώρας του για την μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου, ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος.

«Για το παρελθόν θα συζητάμε; Με αυτό θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που την υπεράσπιση της ταυτότητας την φέραμε σε ένα πεδίο που η άλλη πλευρά προηγείται με 99-1, από την άποψη της δυτικής σκέψης, της φιλοσοφίας. Ανοίξτε καμιά εγκυκλοπαίδεια. Δεν υπήρχαν έθνη εκεί. Αυτός ο κόσμος είχε τέτοια κουλτούρα, αυτή ήταν η γλώσσα αυτού του πολιτισμού, τα αρχαία ελληνικά», δήλωσε και υπογράμμισε πως το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο που θα κατονομάζεται η γλώσσα και η υπηκοότητα περιπλέχθηκε και επιβαρύνθηκε από την πολιτική «εξαρχαϊσμού» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, δηλαδή του Νίκολα Γκρούεφσκι).

«Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Εμείς, μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τη ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι μακεδονική και εμείς Μακεδόνες, γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος των εθνών, της δημιουργίας των εθνών κλπ είναι πολύ πιο πρόσφατος - τον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι, όταν με το άγαλμα του Αλέξανδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Πηγή: tvxs.gr