Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Μακελειό στη Γάζα: 59 νεκροί και 2700 τραυματίες – 8 παιδιά


Με τον τίτλο «Μία προβλέψιμη καταστροφή στη Γάζα – Το Ισραήλ δεν σήκωσε το δαχτυλάκι του για να αποτρέψει τις αιματηρές συγκρούσεις» κυκλοφόρησε το πρωί της Τρίτης η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Όμως, με τον τίτλο «Παρατηρώντας από το μέτωπο της Γάζας: Άραγε, ο ισραηλινός στρατός ενεργεί νομίμως;» κυκλοφόρησε η επίσης εβραϊκή εφημερίδα «Jerusalem Post».


Είναι προφανές πως η σφαγή αμάχων Παλαιστινίων καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας προκάλεσε σοβαρό ζήτημα και εντός του Ισραήλ, αφού δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας εκφράζουν ευθέως την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το ερώτημα είναι απλό. Εδώ και πολλούς μήνες ήταν γνωστό πως θα εγκαινιαστεί η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, ήταν επίσης γνωστό ότι η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προετοίμαζε μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στα Κατεχόμενα.

Οι προετοιμασίες φανέρωναν πως οι Παλαιστίνιοι θα τα παίξουν όλα για όλα, θέλοντας να επιδείξουν μαζική αντίδραση στην αμερικανική πολιτική καθώς και στο εγχείρημα της ισραηλινής κυβέρνησης να «εβραιοποιήσει» πλήρως την Ιερουσαλήμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού η πόλη είναι σύμβολο και για τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Είχαμε πολύ καιρό, από την τελευταία Ιντιφάντα, να μετρήσουμε στο πεδίο των μαχών τόσους νεκρούς αλλά και, είναι χαρακτηριστικό, τόσες χιλιάδες τραυματίες από πυροβόλα όπλα. Για τους γνώστες των στρατιωτικών ζητημάτων είναι φανερό πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε με καταιγιστικά πυρά εναντίον των αμάχων Παλαιστινίων που πλησίασαν την κόκκινη γραμμή των συνόρων.

Διαβάστε περισσότερα στο Εpirus Νews