Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το βιβλίο του Γιάννη Αναγνώστου "Το Μετέωρο Βήμα της Μακεδονίας" (2 Νοεμβρίου 2016)


Το βιβλίο του Γιάννη Αναγνώστου "Το Μετέωρο Βήμα της Μακεδονίας" παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ.

Ο Γιάννης Αναγνώστου είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως σχολικός σύμβουλος. Μελετητής και ερευνητής της κρίσιμης για την Ελλάδα ιστορικής περιόδου 1940-1950, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία στηρίζονται στη σύνθεση πρωτογενών αρχειακών – νεοελληνικών και ξένων – ιστορικών πηγών. Έχει εκδώσει το βιβλίο : Ο Μύθος του Κομμουνιστικού Κινδύνου στην Κατοχική και Μεταπολεμική Ελλάδα, (2006). Στον πρόλογο του βιβλίου, ο συγγραφέας σημειώνει : «Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να προσθέσει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία την ιστορική συνέχεια των αλληλένδετων γεγονότων, τα οποία έλαβαν χώρα στη Μακεδονία από το 1870 μέχρι το 1945, με την οριστική διευθέτηση – μέσω των διεθνών συνθηκών – του γεωγραφικού μακεδονικού χώρου. ..Για τη Μακεδονία, αν δεν αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και φάμε τους λωτούς της σιγουριάς, τότε ο κατατρεγμένος μακεδονικός πληθυσμός είναι ικανός να μας θυμίζει τις συνέπειες της λησμονιάς. Η κατανόηση της ιστορίας της περιοχής μπορεί να προλειάνει το έδαφος για μια αξιολόγηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Στρατσάνη, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ο Κώστας Κωσταβασίλης, διδάκτωρ Ιστορίας και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα διαβάζει η Νίκη Ζούκη, φιλόλογος.