Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής


Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο εργαζομένων στα δημόσια ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής. Συγκεκριμένα:

"Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής η απόφαση της Διοίκησης  του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ)  για  αναστολή της  λειτουργίας της Μονάδας Πωγωνιανής, για μεταφορά των οικότροφων παιδιών και εργαζομένων στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών και για μετατροπή της Μονάδας Πωγωνιανής σε παραθεριστικό κέντρο για όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους ως άμεσης υλοποίησης παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο Δ.Σ. του ΚΚΠΠΗ αποτελούσε πρόταση χωρίς γραπτή εισήγηση που δεν κατέληξε και σε γραπτή απόφαση.

Η συγχώνευση των δύο Προνοιακών Μονάδων που επιδιώκεται  αποτελεί μια νέα σειρά εξελίξεων στην Πρόνοια σε  αρνητική κατεύθυνση . Μειώνει τις Δημόσιες Προνοιακές Δομές της Ηπείρου από 7 σε 6, γεγονός που οδηγεί στη μείωση θέσεων παιδιών και επόμενα στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Πρόνοιας σε περίοδο μάλιστα οικονομικής ανέχειας του λαού μας όπου ο στόχος θα έπρεπε να είναι η πολύπλευρη ανάπτυξή της για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της και όχι η συρρίκνωσή της.  Στον αντίποδα της πολιτικής υποχώρησης της Δημόσιας Πρόνοιας βρίσκεται η γενναία οικονομική πριμοδότηση και προβολή του έργου προνοιακών υπηρεσιών φιλανθρωπικών οργανώσεων, της εκκλησίας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), σηματοδοτώντας ποιες είναι οι προθέσεις για το μέλλον της Πρόνοιας.

Τα επιχειρήματα που τέθηκαν από τη Διοίκηση, για την επικαιροποίηση των Προνοιακών Μονάδων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και για το καλό των παιδιών που ζουν σε περιβάλλον με φτωχά ερεθίσματα –και γιαυτό να μεταφερθούν  σε ένα πλουσιότερο  ερεθισμάτων-  πρώτοι οι εργαζόμενοι τα έχουμε επισημάνει με τη σημαντική  διαφορά ότι δεν τα συνδέσαμε ποτέ με προτάσεις κλεισίματος Μονάδων αλλά  με  την αναγέννηση των Μονάδων μας με πρόσληψη επιστημονικού και εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού, με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους, με στόχευση να αποκατασταθεί το

κοινωνικό έργο διάσωσης και επανένταξης της Δημόσιας Πρόνοιας με βάση, φυσικά, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες.

Αυτός είναι ο δικός μας σχεδιασμός. Γιατί  σε όσο αστικό και γεμάτο ερεθίσματα περιβάλλον και αν μεταφερθούν οι Προνοιακές Μονάδες,  αν δεν είναι εξοπλισμένες με το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό που θα συνδέει δημιουργικά αυτό το περιβάλλον με τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών ή ασθενών τους απλά θα συνεχίσουν να εκφυλίζονται και να οδηγούνται σε κακής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.

Για να μη μιλήσουμε για το ποιες συνέπειες θα έχει στην ποιότητα της διαβίωσής τους το ξαφνικό «στρίμωγμα» του συνόλου των φιλοξενούμενων παιδιών (40 +21 παιδιά) δυο Μονάδων σε μία με μόλις 12 άτομα προσωπικό.

Με τα δεδομένα αυτά η επιχειρούμενη συγχώνευση  δε βοηθά ούτε το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών αλλά μακροπρόθεσμα το υποβαθμίζει κιόλας καθώς ο σχεδιασμός της δεν εξυπηρετεί την αντιμετώπιση των δικών του αναγκών σε προσωπικό και ειδικότητες αλλά αποτελεί απλά ένα «μπάλωμα».

Όσο για την αλλαγή χρήσης του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής, που προτείνει η Διοίκηση, σε παραθεριστικό κέντρο όλων των Προνοιακών Μονάδων της χώρας που θα μπορούν να έρχονται με το δικό τους προσωπικό, εκτιμούμε ότι εκτός από προπέτασμα καπνού για το επερχόμενο οριστικό κλείσιμο της Μονάδας  αποτελεί  και μια πραγματικά ανέφικτη λύση καθώς όλες οι Προνοιακές Μονάδες της χώρας μαστίζονται χρόνια από έλλειψη προσωπικού για τις βασικές τους ανάγκες πόσο μάλλον  για διακοπές.  Εκτός αυτού, αν η Διοίκηση του ΚΚΠΠΗ ήθελε πραγματικά να δημιουργήσει ένα παραθεριστικό κέντρο για τους ωφελούμενους των Μονάδων της (και όχι για τα Προνοιακά Κέντρα όλης της χώρας!!!) το πιο λογικό θα ήταν να αναζητήσει τη λύση σε διαθέσιμες δημόσιες παραθεριστικές εγκαταστάσεις  - που σημειωτέον έχουν και αυτές εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια -   και όχι να κλείσει μία Μονάδα της για να το δημιουργήσει!

Για μας είναι ξεκάθαρο. Η επιλογή της συγχώνευσης Προνοιακών Μονάδων έναν μόνο στόχο εξυπηρετεί: τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους που έχει βάλει ως στόχο η σημερινή κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων σε βάρος των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει  στο λαό μας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Πρωταρχικός τους σκοπός είναι η απεμπόληση της ευθύνης του κράτους να προσφέρει υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας στο λαό.

Το ότι οι Προνοιακές Μονάδες  έχουν φτάσει σε επίπεδα υπολειτουργίας είναι το αποτέλεσμα της εσκεμμένης και  χρόνιας πολιτικής των μη προσλήψεων καταδικάζοντάς τες σε μαρασμό και κλείσιμο. Αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα αλλά ενταγμένα σε μια συνειδητή, στρατευμένη πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από το 2000 και μετά οι απανωτές  καταργήσεις και συχγωνεύσεις Προνοιακών Φορέων  πανελλαδικά έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Πρόνοια, σήμερα, σε απώλεια πάνω από 50% των Μονάδων της και αντίστοιχα των θέσεων φιλοξενίας ανθρώπων που χρήζουν προνοιακής φροντίδας.

Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό.

ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

ΟΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΝΕΙ

ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αποφασιστική και πολύπλευρη στήριξη του ακριτικού Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής με:

1. Άμεση πρόσληψη, πρώτιστα  μόνιμου, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (και ιδιαίτερα παιδαγωγών καθώς 11 από τα 21 παιδιά του βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου) ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία του και επόμενα τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, κοινωνικής και πνευματικής καλλιέργειας  των φιλοξενούμενων παιδιών του, εκσυγχρονίζοντας το ρόλο του.

2. Εκτιμούμε  ότι είναι ευθύνη του Δήμου Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Παιδιού, να έχει μια σημαντική συμβολή για τη σύνδεση των παιδιών του Κέντρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες – εκδηλώσεις της περιοχής για την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης τους  και τη δημιουργική κοινωνική τους ένταξη.

3. Άμεση και γενναία αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών του, καθοριστικής σημασίας,  Κέντρου Υγείας Δελβινακίου στο οποίο απευθύνεται για περίθαλψη τόσο το Κέντρο Προστασίας όσο και ολόκληρη η περιοχή του Πωγωνίου ώστε να μην παρουσιάζεται έλλειμμα περίθαλψης στην περιοχή για τα προστατευόμενα παιδιά και τον τοπικό πληθυσμό .

4. Συνεχής διασύνδεση του Κέντρου Προστασίας με κάθε δημόσιο φορέα εκπαίδευσης ή άλλου αντικειμένου που άπτεται των ενδιαφερόντων των παιδιών σε μια προσπάθεια να αναδεικνύονται οι κλίσεις τους και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση τους.

5. Σε καμία περίπτωση να μη γίνει συγχώνευση της Μονάδας Πωγωνιανής. Και αν ακόμη τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής να μεταφερθεί αυτούσιο στο πλησιέστερο αστικό κέντρο του Νομού που είναι τα Γιάννενα και η κτιριακή Μονάδα στην Πωγωνιανή να μετατραπεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ (που είναι επίσης στο Υπουργείο Εργασίας) σε εκπαιδευτικό χώρο εκμάθησης τεχνών που θα μπορούσαν να επιλεγούν με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής μας και όλων των Προνοιακών Μονάδων πρέπει να γίνει υπόθεση ανυποχώρητου αγώνα όλων των εργαζομένων στην Πρόνοια και γενικότερα του λαϊκού κινήματος μας περιοχής μας .

Οι Δημόσιες Μονάδες δεν καταργούνται έτσι απλά. Αποτελούν αιτία ζωντανέματος  της περιοχής που βρίσκονται. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την παραμεθόρια περιοχή όπου η παρουσία του Δημόσιου Τομέα αποτελεί και παράγοντα ασφάλειας για τον πληθυσμό της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

6. Μόνιμες προσλήψεις επαρκούς επιστημονικού και εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού σε όλες τις Προνοιακές Μονάδες της Ηπείρου που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και την πολύπλευρη ανάπτυξη του σύγχρονου Δημόσιου Προνοιακού έργου στην περιοχή  μας.

Γενναία αύξηση των προϋπολογισμών των Μονάδων. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική του « Μάθετε να δουλεύετε  χωρίς να έχετε  απαιτήσεις γιατί δεν μπορούμε». Για μας πρώτη αξία είναι ο άνθρωπος.

7. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και καμία εμπλοκή ΜΚΟ στον τομέα της Δημόσιας Πρόνοιας. Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Σύγχρονη ΠΡΟΝΟΙΑ και ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό. "