Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες



Τρία σημαντικά ζητήματα στα εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες.

1. Μένουν … «μισά» μεγάλα ζητήματα της περιοχής

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό τροχαίο στον κόμβο της Εγνατίας οδού, όπου ένας νέος άνδρας έχασε τη ζωή του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στον απαράδεκτο … «μισό» - όπως είπε- κόμβο που συνδέει την Εγνατία με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών.

Μάλιστα επεκτάθηκε και σε άλλα σημαντικά θέματα της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αναρωτιέμαι τι συμβαίνει και όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας μένουν … μισά; Μισός κόμβος στην Εγνατία, μισές αθλητικές υποδομές, μισό αεροδρόμιο. Γιατί δεν καταφέρνουμε στα μεγάλα ζητήματα να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να έχουμε αποτελέσματα; Να τα φτάνουμε μέχρι το τέλος και να μη μένουν μισά;».

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι ο Δήμος δεν «ξεχνάει» τα σημαντικά ζητήματα, εξακολουθεί να τα θέτει επιτακτικά στην κεντρική εξουσία και να επιδιώκει τον συντονισμό επ’ αυτόν όλων των φορέων, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα επανέλθει και με νέες πρωτοβουλίες.

2. Αναγκαίες οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Πολεοδομίας

Στο θέμα της προσωρινής μεταφοράς της Πολεοδομίας στο παλιό Δημαρχείο Παμβώτιδας στον Κατσικά, αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ερωτηθείς σχετικά- ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Όπως είπε ο Δήμαρχος είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει η ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγάζεται η Πολεοδομία γιατί «δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο ούτε την ακεραιότητα των υπαλλήλων, ούτε των πολιτών».

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως  είχε επανειλημμένες συζητήσεις επ’ αυτού με τους εργαζόμενους της υπηρεσίας και ενημέρωσε το σώμα πως πριν από 8 μήνες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συζήτησε διεξοδικά το θέμα μαζί τους. «Μίλησα μαζί τους ως μηχανικός με συναδέλφους μηχανικούς και συμφωνήσαμε ότι ήταν άκρως αναγκαίο να προχωρήσουν οι εργασίες. Οι ίδιοι μου πρότειναν πως θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τις εργασίες ανακατασκευής, συνεχίζοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας χωρίς να μετακινηθεί από το κτίριο και αποδέχθηκα την πρόταση».
Ωστόσο – όπως είπε ο Δήμαρχος – παρ’ ότι δεν λειτούργησε πιεστικά προς τους εργαζόμενους της Πολεοδομίας, από τότε μέχρι σήμερα δεν προχώρησαν και η Δημοτική Αρχή τους ενημέρωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αναβολή, καθώς οι φθορές του κτιρίου χρήζουν άμεσων επεμβάσεων.

Έτσι αποφασίστηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση της Πολεοδομίας στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου Κατσικά ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες ανακατασκευής.

Πρόκειται για μια λύση προσωρινή και τα εναλλακτικά σενάρια είναι δύο: «Αν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για το σχεδιασμό που έχουμε για το ΚΕΠΑΒΙ, τότε η Πολεοδομία θα επιστρέψει για να στεγαστεί στο ΚΕΠΑΒΙ, όπως όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Αν δεν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες τότε θα επιστρέψει στο ανακατασκευασμένο κτίριο που στεγάζεται σήμερα», είπε ο κ. Μπέγκας.

Η λύση του Κατσικά επιλέχθηκε γιατί – όπως είπε ο Δήμαρχος – «οι καιροί δεν μας επιτρέπουν να ξοδεύουμε χρήματα όχι μόνο για να μισθώνουμε αλλά και για να διαμορφώνουμε μισθωμένα κτίρια την ώρα μάλιστα που η μεταστέγαση θα είναι προσωρινή, όταν  υπάρχει  έτοιμο αξιοπρεπές κτίριο ιδιοκτησία μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε δικά μας κτίρια αναξιοποίητα επειδή είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης».

Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως οι εργαζόμενοι ζήτησαν μια εβδομάδα για να επανέλθουν με εναλλακτική πρόταση  και πως ο ίδιος τους έδωσε το χρόνο σημειώνοντας  πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα κλείσει οριστικά.

Στο ίδιο θέμα ο αρμόδιος για την Πολεοδομία αντιδήμαρχος, Γιώργος Βίνης, πρόσθεσε πως «όλοι γνωρίζεται την κατάσταση του κτιρίου. Ήταν ντροπή τόσα χρόνια η υπηρεσία και μάλιστα η Πολεοδομία να στεγάζεται σε αυτή την κατάσταση». Αναφερόμενος στην προσωρινή μετεγκατάσταση στον Κατσικά, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μεγάλα έξοδα, όταν υπάρχει ένα κτίριο έτοιμο, λειτουργικό και ασφαλές».
Ενημέρωση για αποφάσεις που αφορούν αδέσποτα ζώα

Πλήρεις απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που διακινείται από συγκεκριμένους κύκλους το τελευταίο διάστημα και αφορά αποφάσεις της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ιωαννιτών, έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Χαράλαμπος Μπρέχας.

«Κάποιοι διακινούν ψευδώς ότι ο Δήμος προχωράει σε ευθανασίες ζώων, για να εξασφαλίσει χώρο στο Καταφύγιο. Ουδέν ψευδέστερο», είπε ο κ. Μπρέχας και εξήγησε πως έχει το όλο θέμα.

Στην Πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων που αποφασίζει – όπως ορίζει ο νόμος- για τις επανεντάξεις των αδέσποτων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση τους στο καταφύγιο, ο κτηνίατρος του Καταφυγίου γνωμάτευσε για συγκεκριμένα ζώα ότι δεν είναι ικανά να επανενταχθούν διότι έχουν επιθετική συμπεριφορά. Τα φιλοζωϊκά σωματεία είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον.

«Εγώ και ο κτηνίατρος είπαμε  ότι δεν μπορούν να επανενταχθούν όταν έχουν επιθετική συμπεριφορά και βεβαρημένο ιστορικό με δαγκώματα, γιατί οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», είπε ο κ. Μπρέχας.

Εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθεί επανένταξη των συγκεκριμένων ζώων όταν δεν είχε την θετική εισήγηση του κτηνιάτρου και γι’ αυτό αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα – ως την πιο ειδική για να αποφασίσει- στην Τριμελή Επιτροπή που ορίζει ο νόμος και η οποία απαρτίζεται από τρεις κτηνιάτρους που ορίζονται  από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και το Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου.

Πρόσθεσε δε πως οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα ζώα και πως δεν είναι δυνατόν να διακινείται μια  παραφιλολογία όταν «ο Δήμος κάνει τόσα πολλά για τα αδέσποτα», όπως είπε ο κ. Μπρέχας, υπενθυμίζοντας πως έχει διπλασιάσει των προϋπολογισμό για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Πηγή