Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Θερινό Σινεμά του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Πλάτανος”: “4 κηδείες για 1 γάμο” (31 Αυγούστου 2016)


Tο κινηματογραφικό ταξίδι στο Θερινό Σινεμά του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Πλάτανος” συνεχίζεται κι αυτήν την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, στην αυλή του συλλόγου Δεσποτάτου Ηπείρου 27, με ώρα προβολής ένα τέταρτο πριν τις 9.00 το βράδυ, με την υπέροχη κωμωδία αμερικανοβρετανικής παραγωγής “4 κηδείες για 1 γάμο”, (Undertaking Betty) σε  σκηνοθεσία Νικ Χάραν και σενάριο Φρεντ Πόντσλοφ. Πρωταγωνιστούν: Μπρέντα Μπλέθιν, Άλφρεντ Μολίνα, Κρίστοφερ Γουόκεν, Ναόμι Γουότς, Λι Εβανς.

Σε κάποιο χωριό της Ουαλίας ο παιδικός έρωτας του Μπόρις και της Μπέττυ παραμένει ανομολόγητος και οι δύο νέοι ακολουθούν χωριστούς δρόμους στη ζωή.

Ο Μπόρις έχει παραμείνει ανύπαντρος, έχει καταπνίξει το όνειρό του να γίνει… χορευτής και σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης του τοπικού γραφείου κηδειών.

Η Μπέττυ έχει παντρευτεί έναν άθλιο προικοθήρα, ο οποίος τελικά κατάφερε να γίνει και δήμαρχος της μικρής πόλης και την απατά με τη γραμματέα του. Ο θάνατος της τυραννικής πεθεράς της, φέρνει την Μπέττυ ύστερα από πολλά χρόνια στο δρόμο του Μπόρις και ο παιδικός τους έρωτας φουντώνει ξανά. Όμως, πλέον, μόνος τρόπος για να ζήσουν τον έρωτά τους είναι να «κλεφτούν» και να φύγουν μακριά από τη μίζερη καθημερινότητά τους. Έτσι, αποφασίζουν μαζί να σκηνοθετήσουν το θάνατο και την κηδεία της Μπέττυ και μετά να κρυφτούν για πάντα σ΄ ένα εξωτικό νησί. Τα πράγματα, όμως, δεν πάνε όπως ακριβώς τα σχεδίασαν.

Όλα αλλάζουν, όταν στην πόλη εμφανίζεται ένας εκκεντρικός επιχειρηματίας εξ Αμερικής, που ανοίγει στην πόλη ένα νέο γραφείο κηδειών και προσφέρει… πρωτοποριακές υπηρεσίες, οργανώνοντας κηδείες στα όρια των χολιγουντιανών show, με εντυπωσιακά high tech εφέ και χρήση μουσικής υπόκρουσης ακόμη και από τον Πόλεμο των Άστρων (!) Τα δύο γραφεία τελετών, το ντόπιο και το ξένο, ανταγωνίζονται μέχρις εσχάτων. Και ο ανταγωνισμός τους δεν αφορά μόνον κηδείες, αλλά και έναν γάμο…

Ιδιότυπη ρομαντική κομεντί με ισχυρές δόσεις μαύρου χιούμορ, από εκείνες που μόνο οι Βρετανοί μπορούν να φτιάξουν. Με εξωπραγματικά γεγονότα και σκηνές που ξεχειλίζουν από ανθρωπιά. Με έξυπνο σενάριο, θαυμάσιες ερμηνείες και εμβόλιμα μουσικοχορευτικά νούμερα, που καλούν το θεατή να συγκινηθεί και να γελάσει με την καρδιά του όση ώρα διαρκεί η ταινία.

Επιδέξια η σκηνοθεσία του Νικ Χάραν (Nick Hurran), ευφάνταστο το σενάριο του Φρεντ Πόντσλοφ (Ferd Ponzlov) με το χαρακτηριστικό λεπτό, υπαινικτικό σουρεαλιστικό british humour, που στην ταινία λειτουργεί στην εντέλεια. Πολύ καλή, όπως πάντα, η Μπρέντα Μπλέθιν. Ο Άλφρεντ Μολίνα (Alfred Molina) τα καταφέρνει εξίσου καλά και στην κωμωδία. Σπαρταριστή η ερμηνεία του Κρίστοφερ Γουόκεν (Christopher Walken) στο ρόλο του οραματιστή αμερικάνου νεκροθάφτη, ενώ πιπεράτη είναι και η παρουσία της Ναόμι Γουότς (Naomi Watts) στο ρόλο της γραμματέας του δημάρχου.

Πρόκειται για μια ταινία που εκπληρώνει και με το παραπάνω την αποστολή της, να περάσουν δηλαδή οι θεατές ένα ευχάριστο βράδυ μπροστά στην οθόνη, με πολύ γέλιο!!!